L'Armada dels Estats Units ha descartat l'oferta de la societat pública espanyola Navantia per a la construcció de 10 fragates per un import proper als 6.000 milions d'euros, optant a canvi per la italiana Fincantieri. Així ho va anunciar fa uns dies l'US Navy que ha rebutjat l'oferta espanyola.

Navantia s'havia presentat al concurs d'adjudicació en aliança amb la nord-americana General Dynamics Bath Iron i oferia com a valor afegit el sistema de combat Aegis, ja instal·lat a les fragates espanyoles F-100.

La pèrdua del contracte ha provocat que PP, Vox i Ciutadans hagin decidit demanar explicacions al govern espanyol, assegurant que veuen motius polítics conseqüència de l'actitud del govern espanyol i no únicament criteris tècnics i econòmics.

Els tres partits coincideixen en assenyalar possibles reticències dels Estats Units cap a Espanya a causa de la presència de Podemos en el Govern, la polèmica per la presència a l'aeroport de Barajas de la veneçolana Delcy Rodríguez o l'episodi de l'any passat de la fragata Méndez Núñez, que va ser retirada del grup d'escorta del portaaeronaus americà Abraham Lincoln.

El vicesecretari de Política Territorial del PP, Antonio González Terol, va posar també sobre la taula els "continus afronts" del PSOE als Estats Units, recordant fins i tot la negativa de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero a posar-se dret al pas de la bandera nord-americana en la desfilada del 12 d'octubre de 2003.

Per la seva part, Vox ha registrat una pregunta en el Congrés perquè el govern espanyol aclareixi si va realitzar alguna gestió de suport a Navantia en la consecució del concurs FFG(X) (Future Frigate Guided Missile) de la Marina de Estados Units.

El seu portaveu en la Comissió de Defensa, Agustín Rosety -general retirat i diputat per Cadis- va lamentar que els treballadors de les drassanes espanyoles siguin "els principals perjudicats" de la "nefasta gestió d'aquest govern social comunista". "Un govern embogit, obsessionat amb estupideses com el llenguatge inclusiu o la lluita contra un inexistent heteropatriarcat. Dedicat a problemes imaginaris mentre condemna els treballadors de la Badia de Cadis a l'atur per la seva nefasta gestió de Navantia", va retreure a l'Executiu després de conèixer la decisió de l'Armada nord-americana.

Que farà el govern?

Ciutadans per la seva part també ha portat l'assumpte al Parlament i exigeix al Govern que expliqui quines mesures pensa adoptar per pal·liar la pèrdua d'ingressos i llocs de treball que aquesta decisió suposa per a Navantia.

A més, subratlla els perjudicis que suposa per a l'àmbit de la Defensa la presència de Podemos en el Consell de Ministres, un partit "que no amaga la seva admiració i proximitat ideològica amb règims comunistes".