Segons ha pogut tenir accés l'agència de notícies EFE, el número dos de Podemos, Íñigo Errejón, ha enviat una carta a les bases per avisar-los que "l'atac que hem viscut, té algun precedent però molt pocs, la qual cosa revela que tot l'aparell del PSOE i voltants està necessitat d'alguna cosa amb què tapar el seu recent gir cap al PP, arrossegat per Rivera". Errejón feia referència a la polèmica entorn una hipotètica fractura interna del partit, després de la dimissió de 10 quadres a Madrid, durant el dia d'ahir. Així, expliquen que "aturaran" la situació, en conformitat amb el líder, Pablo Iglesias, amb qui s'hi va reunir dimecres. Per Errejón, "alguna cosa hauran fet bé", enmig de tant rebombori, alhora que lamenta que es "traci una frontera fictícia entre moderats i radicals" dins del partit, titllant-lo de "culebrot que no es correspon amb la realitat". Finalment, fa una crida a la "unitat" entre les seves files i a ser "extremadament cautelosos". "Hem de repetir una vegada i una altra que només hi ha un Podemos, el que té clar que les polítiques de retallades i d'austeritat han de ser coses del passat, el que va néixer per construir poble, recuperar la sobirania i guanyar Espanya per a la seva gent", conclou el podemista.

Les 10 dimissions

La polèmica va esclatar amb la dimissió de l'exsecretari d'Organització de Podemos, Emilio Delgado, i després que nou càrrecs del Consell Ciutadà de la Comunitat de Madrid decidissin presentar també el seu cessament durant el dia d'ahir. Són Pablo Padilla, Clara Serra, Gessamí Beriak, Sarah Bienzobas, Loreto Arenillas, Olga Abasolo, Cristina Castillo, César Mendoza i Leticia Sánchez. La sortida de Delgado, deixant el partit en mans del líder madrileny, Luis Alegre, hauria accelerat la dimissió d'aquests nou quadres. Les principals causes que s'hi atribueixen, segons un comunicat, són la "deriva" que l'òrgan havia pres durant aquests mesos. Ara bé, en el mateix escrit destaquen que les seves "diferències respecte a la direcció política de la Comunitat de Madrid no posen en dubte el nostre compromís amb el projecte, ni tenen relació amb suposades divisions fictícies de dimensió estatal".

Segons els cercles de confiança, Delgado és del sector errejonista, alhora que Alegre, de l'anomenat pablista. Així, hi ha qui apunta certa tensió interna dins de la formació, malgrat que el seu líder estatal rebota les crítiques, a través de Twitter. En una piulada, Iglesias diu al seu número dos, Íñigo Errejón: "hi ha quelcom que mai no ens perdonaran, i és no ser com ells. És un honor ser secretari general amb vosaltres al costat". En un altre tuit, menys solemne, bromeja "he enviat Carolina Bescansa i a Errejón a reeducar-se per ¡dissidents!". Aquesta situació podria estar sent utilitzada per atribuir al partit una hipotètica crisi, ja que en una pregunta d'El Nacional, Errejón va respondre "tenim dos anys d'existència i ens han diagnosticat ja set cops la ruptura". 

Anticapitalistes

Paral·lelament a aquest fet, el corrent crític d'Anticapitalistes, encapçalant per la líder andalusa Teresa Rodríguez, i Miguel Urbán –eurodiputat–, consideren que és "políticament estèril" seguir emplaçant el PSOE per a un "govern del canvi". En la seva opinió, cal que el partit es prepari per a unes "noves eleccions", en tant que els socialistes, pactant amb Ciutadans, haurien demostrat que "la seva lleialtat està amb la Troica, amb les polítiques econòmiques neoliberals i continuistes i amb la restauració d'un règim polític esgotat". Per tant, s'autoafirmen en la idea que els morats treballin per desenvolupar un discurs "del canvi" "molt més nítid i clar". Per Rodríguez i Urbán, "hem d'acumular socialment i electoralment la força necessària per desbordar els projectes de reforma del règim en curs", i poder vèncer en les eleccions amb una majoria àmplia.

Catalunya

Com va avançar El Nacional, a Catalunya la formació dels cercles es planteja obrir un debat intern, encapçalat pel diputat de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin, per a la creació d'una nova plataforma aglutinadora de les diverses sensibilitats entorn de la formació morada. Després de la dimissió de Gemma Ubasart, Podem no havia nomenat cap gestora del partit a la zona, de manera que va restar a l'espera de fer-ho i la gestionava informalment Raimundo Viejo. Preguntat per l'acció de Fachin des d'El Nacional, Íñigo Errejón va respondre que no trobava "negatiu" que s'iniciés aquest procés de reflexió, en tant que Catalunya passa per un procés de debat intern sobre el model de país i té unes particularitats pròpies.