La decisió del jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, d'imputar Marta Rovira i investigar Carles Puigdemont pel cas del Tsunami Democràtic ha provocat una allau de reaccions. Aquesta decisió arriba més de quatre anys després que esclatessin les protestes postsentència i coincidint amb la fase final de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, dies més tard que els socialistes arribessin a un acord per l'amnistia amb ERC, que inclou precisament el cas del Tsunami Democràtic. Per tot plegat, Esquerra Republicana ha titllat aquestes imputacions, que afecten la seva secretària general exiliada a Suïssa des del 2017, de "previsibles", parlant d'una "reacció antidemocràtica dels poders reaccionaris de l'Estat contra la llei d'amnistia". D'aquesta manera, per ERC, que dijous passat va signar el seu pacte per a la investidura de Pedro Sánchez, la decisió d'imputar Rovira i investigar el president Puigdemont "és un clar indicador de la qualitat i l'abast dels acords segellats fins ara per Esquerra Republicana". 

"És quan Catalunya avança políticament, que arriben els poders repressors de l’Estat i despleguen tots els seus tentacles per sabotejar els acords democràtics", insisteix el partit d'Oriol Junqueras en un comunicat, reiterant que la decisió del jutge García-Castellón "és una clara reacció causa-efecte, un moviment tan previsible com aberrant", després del pacte segellat el passat dijous a Barcelona. Els republicans consideren, a més, que les imputacions demostren que va ser un "encert" incloure la causa del Tsunami Democràtic en la llei d'amnistia acordada amb el PSOE. Aquest era un dels principals requisits dels republicans a l'hora d'arribar a una entesa amb els de Pedro Sánchez: que el Tsunami, però també els CDR o la causa del 23-S formessin part de la llei. Sense anar més lluny, pocs minuts abans que es conegués la decisió del jutge, la portaveu d'Esquerra, Raquel Sans, recordava que el seu acord "fa referència als fets vinculats amb el procés d'emancipació i inclou també totes les persones anònimes". La trucada entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès la nit de la castanyada va ser clau per desencallar l'acord en aquest sentit. 

Reaccions d'Aragonès i Puigdemont 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquest matí de dilluns s'ha reunit amb el papa Francesc en una audiència privada al Vaticà, també ha carregat contra la decisió del jutge García-Castellón, encarregat de la causa del Tsunami Democràtic, oberta per terrorisme. "Quan la protesta es tracta com a terrorisme, l'amnistia és més necessària que mai per preservar els drets i les llibertats davant la persecució fanàtica", ha escrit en un missatge a les xarxes socials. 

Pere Aragonès tuit
Piulada de Pere Aragonès

La reacció d'ERC, que també constata "que la llei d'amnistia pactada és una solució d'una força i d'una importància transcendentals", no ha estat en cap cas l'única. Sense anar més lluny, el mateix Carles Puigdemont ha clamat contra el que ha descrit com una nova mostra de l'"a por ellos", certificant el "cop d'estat permanent que tant els agrada de reviure, sigui amb sabres o sigui amb togues". En aquesta línia, Puigdemont sosté que mentre l'Estat "no tanqui la porta que va obrir el rei amb el discurs del 3 d'octubre, sempre se sentirà pudor de claveguera".