Esquerra Republicana (ERC) està disposada a introduir canvis en el full de ruta independentista, i en concret, si cal, incloure el Referèndum Unitaleral d’Independència (RUI) que la CUP ha posat aquests dies sobre la taula, després que la militància en l'Assemblea Nacional d'Esparreguera ho aprovés en la seva ponència política. “Per nosaltres no serà que no es convoqui”, ha assegurat el cap de llista d’ERC, al Congrés, Gabriel Rufián.

Tot i això, el número dos de la candidatura, Joan Tardà, ha puntualitzat després que aquest canvi hauria de ser aprovat en el “temple sobirà” del Parlament de Catalunya.

“Recordeu que el full de ruta va ser transparent i aprovat en seu parlamentària, qualsevol modificació hauria de passar pel Parlament”, ha advertit. D'aquesta manera s'aconseguiria, segons opina el republicà, legitimar aquest referèndum, així com forçar que altres forces, com ara CSQP, poguessin acabar sumant-s'hi. 

L'autonomia en mans del TC

El tàndem electoral d'ERC ha fet aquestes declaracions en el marc d'un acte a Barcelona per denunciar que el Tribunal Constitucional fa "la feina bruta" al Govern de l’Estat espanyol, segons la número 3 per Barcelona, Ester Capella.

En aquest sentit, Capella critica que l'Estat ja no necessita aplicar l'article 155 per suspendre l'autonomia de Catalunya perquè ja ho està fent amb les impugnacions de les lleis catalanes per part de l'alt tribunal.

"Ens estan retallant els nostres drets", ha lamentat. És més, ha denunciat la "rapidesa" amb què "el braç armat del PP" suspèn les normes catalanes.