Primera reunió entre els equips negociadors d'Esquerra Republicana i el PSOE. Dues hores i mitja clavades de trobada i els avenços que hi ha hagut són molt petits. Punts de coincidència? Sí, però les diferències continuen pesant més a dia d'avui. Tant és així que, segons han expressat en un comunicat aquest dijous a la nit, els republicans es mantenen en el no a la investidura. Els socialistes constaten les seves diferències, però també els punts en comú detectats. Per tot plegat, les dues parts s'han citat de nou dimarts que ve, 3 de desembre, a les cinc de la tarda al Congrés dels Diputats, coincidint amb la constitució de les Corts. 

En el seu comunicat, Esquerra Republicana constata que “la postura continua sent negativa”. Malgrat tot, fa una sèrie de consideracions. La primera, que “totes dues parts han establert un punt de partida comú en constatar la necessitat d’abordar políticament un conflicte que és, essencialment, de naturalesa política”. La segona, que “malgrat que els diagnòstics de les parts no són coincidents, sí que comparteixen la necessitat de poder reprendre la via del diàleg entre partits i institucions”, amb la implicació de la societat civil. Aquest diàleg “ha de ser obert i sincer”. La tercera, que tornaran a reunir-se dimarts que ve al Congrés dels Diputats. La quarta, les seves condicions: una mesa de negociació “entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb calendari i amb garanties de compliment”.

 

En un altre comunicat després de la trobada, els socialistes ho descriuen com “una primera aproximació en la qual s’ha pogut constatar l’existència de diferències però també de punts de trobada i, en tot cas, una voluntat compartida de diàleg que permeti desencallar la formació de govern”. En aquest sentit, subratllen els reptes per davant que comparteixen: “una agenda de drets socials, recuperació de drets civils i laborals retallats pels governs del Partit Popular, la situació industrial a Catalunya i al conjunt d'Espanya, en particular el sector de l'automoció, i canalitzar el conflicte polític a Catalunya des del diàleg i l'entesa institucional”.

"La reunió d'avui, que s'ha produït en un ambient de diàleg constructiu i amb voluntat d'entesa, és un primer pas per treure el país de la situació de bloqueig en què es troba en aquest moment i donar a Espanya el govern progressista que han escollit els ciutadans", conclouen els socialistes en el seu comunicat.

 

Acostament del PSOE i condicions d'ERC

Els socialistes volen aconseguir un acord ràpid que permeti fer la investidura i tenir govern de coalició abans de Nadal, molt probablement la segona setmana de desembre. En canvi, els republicans assenyalen que la pressió del calendari no va amb ells, que venen a negociar bé i, sobretot, aconseguir garanties en la negociació.

En els últims dies i hores hi ha hagut un acostament de posicions per part del PSOE. Aquest mateix dijous, abans de la reunió, la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo subratllava els molts "punts en comú" que tenia amb ERC, un "partit històric", i confiava a entendre's per aconseguir la investidura i una "sortida viable" a la crisi catalana. Poques hores més tard, Ábalos admetia sense embuts que és un "conflicte polític", allunyant-se de la idea tan repetida de la "crisi de convivència". Lluny han quedat les proclames per un govern que no depengui dels independentistes.

Per part dels republicans, les condicions són molt senzilles: "un compromís i un calendari" d'una futura mesa de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat, on cada part pugui plantejar el que consideri més oportú. També poder parlar d’amnistia i autodeterminació. Molt en la línia de la Declaració de Pedralbes. Els republicans ni tan sols demanen que aquesta mesa es reuneixi abans del debat d'investidura; simplement el compromís seriós que aquesta es conformarà per abordar el conflicte polític català.

Forcadell present

A l’inici de la reunió, els dos equips negociadors s’han saludat de manera molt freda. A la banda del PSOE hi havia Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa. A la banda d’ERC, Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové. En les files republicanes hi havia representades les diverses ànimes del partit. La trobada era molt important per a les dues parts de la negociació.

La primera reunió entre equips negociadors no ha estat exempta de simbologia. La delegació d’ERC hi ha acudit amb bolígrafs liles en record de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, empresonada a Mas d’Enric. Marta Vilalta també duia una llibreta moleskine vermella i Josep Maria Jové una de negra.