L’informe del comitè de Drets Humans de l’ONU en què considerava que l’Estat espanyol va violar els drets polítics de l’exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Rull i Jordi Turull; o l’informe de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa que denunciava que a Espanya que s’havien perseguit polítics per les seves declaracions en l’exercici del seu mandat. Aquest és l’arsenal de textos amb els que Esquerra Republicana ha mirat de forçar el PSOE perquè acceptés els dictàmens d’aquests estaments en una moció presentada al Congrés dels Diputats. La resposta ha estat la de sempre perquè la dreta, ultradreta i els socialistes s’oposaran al text en contra del criteri dels socis d’investidura.

El diputat socialista Arnau Ramírez s’ha mostrat decebut amb els republicans perquè, diu, “porten munició que degrada la imatge d’Espanya amb dades que són falses i que només alimenten el monstre de l’extrema dreta”. Ha retret als republicans que hagin presentat el mateix text “500 cops” i ha furgat en la ferida entre Junts i Esquerra al Palau de la Generalitat preguntant: “Estan utilitzant aquesta cambra com a escenari de la seva batalla amb Junts? Utilitzen el Congrés per tenir els seus vídeos a Instagram o a Tiktok per veure qui és més independentista? Saben que el text no s’aguanta per enlloc”. I ha lamentat que Esquerra “s’esforci a posar en dubte la qualitat democràtica d’Espanya tot i que els organismes internacionals diuen el contrari".

Al torn de defensa de la moció que es votarà dijous – que només fixa un posicionament -, la diputada d’Esquerra, Marta Rosique, ha arrencat dient que “els organismes internacionals no són tan manipulables com la justícia espanyola”. Rosique ha tornat a recordar els dictàmens del Consell de Drets Humans de l’ONU i del Consell d’Europa – que va demanar l’excarceració dels líders independentistes – i ha preguntat als socialistes “com s’atreviran” a dir a aquests òrgans que no emprenen cap acció.

 

La moció ha tingut el suport dels grups de la investidura, com Bildu i el PNB, i amb l’oposició del PP, VOX i Ciutadans. Per En Comú Podem, Jaume Asens, n’ha fet responsable a la judicatura espanyola que, segons ell, han convertit “el soroll de sables pel soroll de togues”. El jutges, per Asens, “són els qui manen a Espanya tot i no presentar-se a les eleccions, són els guionistes polítics i una tercera cambra legislativa que dictamina quina és la voluntat del poble”. Segons Asens, “la democràcia espanyola és una bona façana on darrere hi ha buits clamorosos que fa temps que la comunitat internacional recorda”.