Malgrat que han passat ja gairebé cinc mesos des que va esclatar el CatalanGate, el cas d'espionatge més important amb una seixantena de líders i personalitats independentistes com a víctimes, encara queda molt camí per recórrer. Una de les vies proposades va néixer al Parlament, precisament després que al Congrés dels Diputats s'hi constatés la negativa d'investigar aquest escàndol. Però tot i que a la cambra catalana es va aprovar obrir una comissió d'investigació sobre el CatalanGate, aquesta no ha arrencat encara. És per això que aquest mateix dimarts, la portaveu parlamentària d'Esquerra Republicana, Meritxell Serret, ha contactat amb els portaveus de Junts, la CUP i els comuns per constituir la comissió la setmana vinent i tancar el pla de treball.

Aquests són els quatre partits que van donar el seu 'sí' a constituir la taula de treball, i aprofitant que aquests darrers dies s'ha reprès el curs polític després de les vacances d'estiu els republicans confien que la resta de formacions es posin d'acord per iniciar els tràmits. Així, ERC espera posar "fil a l'agulla en la constitució formal" de la comissió. Serà Alba Vergés, vicepresidenta primera del Parlament, que exerceix ara de presidenta de la cambra després de la suspensió de Laura Borràs, qui haurà de convocar la sessió constitutiva.

Una comissió encallada durant mesos

L'espionatge del CatalanGate va ser una de les qüestions més calentes durant el segon trimestre d'aquest any, però no ha estat fàcil avançar en la seva investigació. I és que, si al Congrés dels Diputats no s'havia aprovat per la negativa del PSOE a donar explicacions i el seu posicionament al costat de la dreta per tombar la comissió, a Catalunya la constitució de l'espai tampoc va tenir un recorregut fàcil. El 3 de maig, els quatre partits anunciaven la creació de la comissió al Parlament, però van estar setmanes sense anar més enllà. El principal escull era, de fet, la presidència de la comissió: en un primer inici ERC, Junts i la CUP la volien presidir; després la CUP es va retirar i el desacord latent era entre ERC i Junts. Ambdues formacions reconeixien que calia posar-se d'acord amb aspectes interns per desencallar la situació.

Tot plegat no va desencallar-se fins a finals de juliol, poc abans de les vacances d'estiu i dos mesos i mig després de registrar la petició per crear una comissió d'investigació del CatalanGate. Finalment, va ser la republicana Meritxell Serret la que aconseguia fer-se amb la presidència. La comissió tindrà un any de vigència, redactarà un informe final i elaborarà un dictamen que serà debatut pel ple del Parlament. A més, estarà integrada per dos membres de cada grup parlamentari i es preveu la possibilitat que hi assisteixin tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat, especialistes, membres d’entitats i altres persones representants que es pugui considerar d’interès i que puguin aportar informació rellevant per a la investigació.