Els grups d'ERC i el PDeCAT han presentat aquest dilluns les conclusions sobre la Comissió d'Investigació de l'Operació Catalunya duta a terme al Congrés dels Diputats. Les formacions afirmen que, després d'escoltar diverses compareixences, va existir una "policia patriòtica" que va tenir un paper fonamental en l'operació contra els polítics independentistes, que es va finançar amb fons públics i de la qual el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, n'estava al cas.

Així mateix, els grups sostenen que es van generar informacions "falses i difamatòries" contra polítics com l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i que existia "la connivència" d'alguns mitjans per publicar-les. En base a aquestes afirmacions, els grups demanen remetre-les a la Fiscalia per si considera que ha d'actuar. En tot cas, les conclusions s'hauran de posar en comú entre tots els grups i el termini per consensuar un redactat acaba el 31 de juliol.

En les seves conclusions, tant ERC com el PDeCAT afirmen que l'Operació Catalunya va existir i que hi estaven involucrats tant càrrecs públics com funcionaris d'Interior i membres d'altres institucions com l'Oficina Antifrau de Catalunya i la mateixa judicatura. Per això, des d'ERC denuncien que no hi ha hagut separació de poders mentre que, des del PDeCAT, denuncien que és un dels "escàndols més grans de la democràcia". 

La comissió d'investigació sobre "l'Operació Catalunya" va començar el 9 de març i des de llavors han comparegut al Congrés dels Diputats l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso; l'exdirector de la policia estatal, Ignacio Cosidó; i els excomissaris Eugenio Pino i José Ignacio Fuentes Gago.