Nou xoc entre els partits del Govern i la CUP en plena negociació dels pressupostos de la Generalitat. Ha estat en el marc d'una moció presentada pels anticapitalistes al ple del Parlament per afrontar les conseqüències del canvi climàtic i la crisi energètica. Alguns punts de la moció han estat aprovats, però els més polèmics i clau en el marc de les negociacions no han rebut el suport de la cambra i han generat moments de xoc entre Junts i la CUP, que justament aquesta mateixa tarda s'han reunit al Parlament per abordar els pressupostos. 

Un dels punts que proposaven els anticapitalistes era que el Parlament insti el Govern a renunciar a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern "davant el risc que no quedi neu" en el cas que arribés a ser seleccionada, i també demanava que el Govern, després d'haver escoltat les necessitats de les comunitats pirinenques, presenti un pla de millora del benestar, la diversificació econòmica i el rejoveniment de les valls. Aquest punt ha rebut els vots en contra de tota la cambra excepte els cupaires i els comuns, que hi han votat a favor. 

 

La CUP ha volgut portar aquest tema en seu parlamentària i deixar clar mitjançant una votació la posició dels partits del Govern, ja que aquesta qüestió és un dels reclams que la formació anticapitalista està demanant en el marc de la negociació pels comptes. En el torn de debat el diputat de la CUP Dani Cornellà ha lamentat que tinguin posicions oposades en aquesta qüestió, però ha agraït poder aprovar altres punts de la moció de lluita contra el canvi climàtic: "No podem negar l'evidència. Els Jocs Olímpics, l'aeroport o el port és negacionisme climàtic i no veure la realitat".

A aquesta qüestió s'hi ha oposat la diputada de Junts Glòria Freixa, que en la seva intervenció ha rememorat els Jocs Olímpics de 1992: "Van posar Barcelona, Banyoles, la Seu d'Urgell, el català i Catalunya al centre del món", ha reivindicat, i ha defensat fer una consulta: "Vostès que són assemblearis", haurien de dur "les majories al territori i deixar preguntar al Pirineu si volen o no els Jocs". En referència a un altre punt de la moció contra l'ampliació del Prat ―que també ha estat rebutjada―, Freixa ha fet mofa del fet que els cupaires anessin a la COP26 en avió.

Cornellà li ha replicat que ell viu amb moltes contradiccions i ha reclamat a Junts que també reconeguin les seves: "Diuen que són independentistes, i són aquí, en un Parlament autonòmic i volent aprovar un pressupost autonòmic", ha dit, i els ha suggerit que ells "no vagin a pidolar a Madrid o a governar amb el PSC a la Diputació, que hi ha moltes alternatives".

D'altra banda, el diputat d'ERC Eugeni Villalbí ha lamentat que no els hagin acceptat l'esmena sobre els Jocs Olímpics i ha dit que "en cap cas era una renúncia". L'ha emmarcat en l'acord de la investidura i creu que és legítim plantejar una consulta i poder defensar aleshores la seva posició sobre la candidatura. "Estic segur i convençut que malgrat el soroll i el context polític que avui fa que no sigui possible arribar a aquests punts, quan el soroll hagi passat, ens seguirem entenent, perquè compartim el punt de sortida, gran part del camí a recórrer i el destí, que és la lluita contra el canvi climàtic", ha raonat.

Negociació pels pressupostos

Les exigències de la CUP perquè retirin l'esmena als pressupostos de la Generalitat van en la direcció que l'executiu català escenifiqui de manera clara un "gir a l'esquerra". Amb aquesta moció, volien que els socis del Govern donessin mostres d'aquest gir abans de retirar l'esmena a la totalitat als comptes, el termini dels quals per fer-ho expira dilluns al matí.

 

A la imatge destacada, el diputat de la CUP Dani Cornellà / Sergi Alcàzar