El delicte de sedició s'ha de tocar al Codi Penal espanyol. Això ho tenen clar des d'Esquerra Republicana, després que el govern espanyol hagi filtrat una proposta. Avisen que seran "molt exigents" perquè així ho reclamen els organismes europeus i internacionals. Ara bé, com s'ha de concretar això, si a través d'una rebaixa de penes o a través de la supressió del mateix tipus penal. La secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha esquivat la bateria de preguntes que exigien més claredat, rebatent que "l'Estat ja sap què ha de fer", que ha de fer les "reformes oportunes" i que no volen entrar "en subhastes públiques". Tampoc no ha aclarit si enviaran la seva pròpia proposta de reforma al govern espanyol. Han estat una desena entre preguntes i repreguntes, però Vilalta no s'ha sortit del guió.

Segons ha avançat El País aquest dilluns, el govern espanyol està disposat a reformar el delicte de sedició en el Codi Penal. El president Pedro Sánchez ha declarat la seva intenció de reformar-lo en diverses ocasions, la darrera ha estat aquest divendres a Brussel·les, però en cap cas eliminar el delicte o reduir-lo per sota de la mitjana europea. El diari recorda que a Espanya el delicte de sedició té una condemna de 15 anys, i segons els estudis que coneix el govern de Sánchez, la mitjana europea està al voltant dels sis anys, fins i tot, hi ha diverses potències europees que se situen per sota d'aquesta mitjana. 

I des de Calàbria asseguren que seran “molt exigents” en la reforma del Codi Penal “perquè respecti els drets humans” i “acabi amb la repressió” contra l’independentisme. En la roda de premsa posterior a l'executiva, Marta Vilalta ha recordat que és el que exigeixen instàncies com el Consell d’Europa i les Nacions Unides i organitzacions com Amnistia Internacional. “Parlem de drets i estàndards democràtics”, ha defensat. Per això ha insistit en totes les preguntes que l’Estat ha de fer les “reformes oportunes”, que va més enllà d’aquesta reforma del delicte de sedició del Codi Penal. Però, malgrat les peticions de concreció, la dirigent republicana no ha volgut revelar la seva posició. “No volem participar de subhastes públiques”, ha justificat. Ha reiterat la mateixa resposta a totes les preguntes i repreguntes sobre la qüestió.

 

Negociant amb l'Estat

La d'aquest dilluns ha estat la primera executiva d'ERC després de decidir no presentar esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat, la tramitació dels quals es vota dijous al Congrés dels Diputats. Malgrat aquesta decisió, la portaveu dels republicans ha deixat clar que “encara som lluny de facilitar l’aprovació d’aquests comptes”. Ha argumentat que el projecte “té un ampli marge de millora” des del punt de vista de l’ambició social i que també cal el “compliment dels compromisos” de negociacions anteriors. Per això reclamen les “compensacions necessàries” per a revertir l’execució d’inversions i també “mecanismes” que en garanteixin el compliment. De moment, continuen negociant amb el govern espanyol a veure si és possible a arribar a una entesa sobre aquests aspectes i també per avançar en la desjudicialització.

Pressupostos amb Junts

Hi ha uns altres pressupostos pendents d’aprovació, els de la Generalitat. Sobre aquesta qüestió, Marta Vilalta ha sostingut que “hi ha una majoria parlamentària que hauria de fer possible la seva aprovació”, la de l’any passat amb Junts per Catalunya i els comuns. I si pot ser volen sumar-hi la CUP. Ha interpel·lat un cop més els seus exsocis: “Fins fa pocs dies formava part del Govern de la Generalitat i el seu conseller treballava en un projecte que era bo. El país no entendria que per actituds partidistes canviessin de posició”.