Les enquestes que han publicat en les últimes hores El Periódico i La Sexta sobre el referèndum, han deixat malparat el rebuig que mostren els principals partits espanyols a aquesta consulta. Segons l'enquesta d'El Periódico, el 84,6% de catalans són partidaris del referèndum en alguna de les possibles concrecions, una xifra que és la més alta registrada en els darrers anys. L'escàs 13,8% que s'oposa frontalment al referèndum contrasta de forma sonora amb el fet que aquesta és precisament la posició que mantenen de forma rígida Ciutadans, el PSC i el PP a Catalunya, els socialistes i els populars a Espanya, i gran part de la premsa. El rebuig al referèndum està perdent suport social de forma clara a Catalunya.

Aquesta fractura que es comença a apreciar entre polítics i societat també queda apuntada en la valoració per electorats. Segons l'enquesta de GESOP que publica El Periódico, el 41,9% d'electors del PP donen suport a un referèndum acordat amb l'Estat, i també ho fan el 52% dels de Ciutadans i fins a un 72,2% dels del PSC. L'elector socialista sembla estar d'acord, segons aquestes dades, amb el posicionament a favor del dret a decidir que en el seu dia havia defensat l'ex-primer secretari Pere Navarro.

L'enquesta de La Sexta demostra que fins i tot al conjunt espanyol s'està traslladant la idea que el contenciós amb Catalunya s'ha de resoldre a través de la via democràtica d'un referèndum. Segons aquest sondeig, un 44,8% dels espanyols són partidaris d'aquesta mena de consulta. En canvi, al Congrés, entre els partits estatals, només la defensa Podemos, que a les darreres eleccions generals tan sols va obtenir el 13,37% de vots. La fractura entre polítics i ciutadans respecte al procés s'està traslladant a nivell espanyol. En 14 mesos, el suport a un referèndum sobre la independència de Catalunya ha pujat a Espanya 10 punts.

L'únic aspecte de l'argumentari oficial que té suport a Espanya és que en aquest referèndum hi haurien de participar tots els espanyols. El 26% creu que han de votar els catalans, en contrast amb el 60%, que creu que el referèndum s'hauria de celebrar a tot l'Estat. Entre els electors de Podemos, la majoria abonen el referèndum entre els catalans.

El resultat de les enquestes té una derivada, i és que l'estratègia del govern de Mariano Rajoy de judicialitzar la seva oposició al procés sobiranista se situa a l'antípoda de l'evolució dels electors, i per ara el PSOE i Ciudatans també donen suport a la política de mà dura.