La confluència d’esquerres catalana a les generals, En Comú Podem, decidirà definitivament aquest dijous la fórmula amb què es presentarà a les eleccions generals del 26-J per mirar de garantir-se el grup propi al Congrés. A dos dies perquè s’acabi el termini de presentació de coalicions, fonts dels comuns consultades per El Nacional expliquen que hi ha dues opcions sobre la taula: la presentació d’un partit instrumental (pel que aposta Barcelona en Comú, i responsable del seu registre) o la presentació d’una coalició on els membres de Podem ho facin en qualitat d’independents.

El debat, en què els diferents partits s’han anat situant, ha estat intens, per tal de posar difícil d’argumentar a la Mesa del Congrés que no s’ha competit contra Podemos. Però juristes consultats per aquest diari argumenten que l’única manera, que no s’ha discutit, seria una coalició sense Podem, però incorporant els seus membres com a independents a la llista, que competís a Catalunya amb una candidatura de Podemos presentada amb la boca petita (perquè no fos votada).

De totes maneres, des de Podem recelen de les dues propostes finals, que malauradament hauran d’acabar acceptant i en què la seva imatge queda certament diluïda. Tant en un cas com en l’altre les seves sigles desapareixen, i és per això que el que desitjarien és repetir la fórmula del 20D.

De fet, aquestes dues vies podrien arribar a implicar, si es porten fins a les seves últimes conseqüències, d'evitar que qualsevol membre de Podemos vingui a fer campanya a Catalunya i cap de la confluència a Espanya, defugint d'imatges d’Ada Colau a Madrid o Pablo Iglesias a Barcelona, que puguin servir com a excusa a la Mesa per rebutjar el grup. Amb tot, és un extrem que no està previst, principalment perquè seria inacceptable pels podemistes.

Repetició de llistes

Pel que fa als candidats, tot seguirà igual. Fa setmanes que els diferents partits – ICV, EUiA, Podem, Equo i BComú- han expressat la seva intenció de repetir noms, “de repetir l’èxit”, amb Xavier Domènech com a cap de llista. Una de les primeres a remarcar-ho va ser la coordinadora ecosocialista, Marta Ribas, el 27 d’abril.

La decisió ha evitat un nou debat sobre el repartiment de cadires. Al desembre, tot i que el pacte d’ara de Podemos amb Izquierda Unida hauria suavitzat les coses, EUiA va estar a un pèl de despenjar-se de la confluència. Internament, on conviu la versió catalana dels d’Alberto Garzón, va haver-hi fortes tensions per haver acceptat.

El que tampoc ha de canviar massa és l’argumentari, si bé hi haurà un especial èmfasi en la necessitat de canviar les majories parlamentàries per tal de garantir finalment “el govern del canvi”. El referèndum per Catalunya se seguirà reivindicant amb intensitat. Aquest dimecres, Domènech va assegurar a RAC1, tot i que l’acord amb Iglesias no contempli preguntar sobre la independència, que aquest està “més a prop”.