"No ho veig". Aquesta és la resposta que Pepe Blanco, exportaveu del Govern del PSOE que va liderar José Luis Rodríguez Zapatero, ha declarat, en relació amb la possibilitat de comptar amb el suport dels nacionalistes catalans per la formació de govern. Les declaracions s'han produït aquest matí, en la seva arribada al Comitè Federal que el PSOE celebra avui a Ferraz, i enmig de la desfilada dels dirigents a la porta de la seu.

Blanco considera que pacte d'esquerres entre "Podemos i Izquierda Unida" amb "suport de Ciutadans" és l'aliança que seria acceptada per la majoria dels seus companys. Per aquest motiu, ha situat el focus d'atenció en C's, qui "té el dilema", i s'haurà d'aclarir.

El líder dels taronges, Albert Rivera, s'ha mostrat en diverses ocasions contrari a facilitar un govern on hi sigui Podemos –via abstenció–. En conseqüència, les possibilitats de govern del PSOE haurien de passar –en lògica aritmètica– per un acord entre IU, Podemos, PNB i l'abstenció dels nacionalistes catalans –Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Democràcia i Llibertat (DiL)–.

Tanmateix, ERC i DiL formacions han manifestat que, amb la situació actual, votarien 'no' a Sánchez. El partit pensa evitar el seu suport –i el de la formació Bildu–, i establir aquesta condició a Sánchez. La situació quedaria llavors bloquejada, malgrat que Blanco ha afirmat que "no és possible un govern amb el PP", i cal un govern "reformista i regeneracionista".

Lambán, les renúncies

El pacte entre C's, Podemos i IU també ha estat la posició de Javier Lambán, secretari general del PSOE Aragó. Per Lambán, cap partit pot obligar a un altre a "renunciar" als punts inclosos en el seu programa. Ara bé, allò que s'acorda després, en la formació de govern pot ser diferent. Lambán feia referència al referèndum que els podemistes consideraven per Catalunya, i que suposava la línia vermella per pactar amb el PSOE.

Així mateix, ha recordat que "el secretari general ha estat contundent en la seva voluntat de no buscar suport en els nacionalistes catalans".

Díaz, "respecte"

"Cansada" és com s'ha manifestat la secretària general del PSOE andalús, Susana Díaz, en relació amb l'actitut de Pablo Iglesias. Susana considera que el líder de Podemos "falta al respecte" dels militants socialistes, als seus dirigents i a l'expresident Felipe González" amb les seves demandes –com ara la vicepresidència del Govern, que Pablo va reclamar per a si mateix–. Per això, Pablo haurà de "replantejar" els seus punts, si vol arribar a un acord.

Així mateix, Susana, ha rebutjat contundent qualsevol possibilitat d'aproximació a "Rajoy i al PP", alhora que ha demanant "respecte per als debats interns dels partits", ja que només així serà possible "recuperar el respecte dels ciutadans".

Hernández, "el missatge clar"

En la seva arribada, els socialistes madrilenys han sigut contundents. "Hem vingut amb un missatge clar, i és donar suport a Sánchez, i que explori totes les possibilitats de dur a terme un govern de canvi". Aquestes han estat les paraules de Sara Hernández, secretària general del PSOE-M, qui ha recalcat la voluntat "d'acabar amb els quatre anys de Rajoy".

Tudanca, "no contundent"

Luis Tudanca, secretari general del PSOE a Castilla i León, s'ha mostrat clar en defensar que "el full de ruta el va marcar el comitè federal: un 'no' contundent al PP". Tudanca, preocupat "pel futur del país", ha dit que va "a demanar, responsabilitat, unitat".

Abans que ells, també han arribat el president de la Comunitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, i el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i el líder del PSC, Miquel Iceta.