"Un instrument de propaganda de les tesis independentistes". Així és com veu El País els mitjans de comunicació públics de Catalunya. A l'editorial d'aquest dilluns el diari de Prisa ataca TV3 i Catalunya Ràdio assegurant que "estan al servei de la causa independentista" amb un "partidisme extrem". Per això, la capçalera adverteix els mitjans públics catalans que el seu futur "dependrà" de la cobertura que faci de les eleccions del 21-D.

Aferrant-se a la idea que el 155 va poder haver suposat la intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio, El País adverteix que si la cobertura informativa de les eleccions catalanes no és "exquisidament neutral", això podria portar conseqüències "per al seu futur".

Per sostenir aquesta tesi, l'editorial d'El País assegura que els mitjans públics de la Generalitat no estan complint la seva funció. TV3 i Catalunya Ràdio "han estat utilitzats com a instrument de propaganda de les tesis independentistes", tot amb una programació que "ha contribuït a una visió esbiaixada de la realitat. El diari addueix un "pes desproporcionat" de perfils independentistes en els debats o bé el fet "d'endossar la causa de qualsevol aspecte negatiu a Espanya".

El País compara la gestió del govern de Rajoy de TVE amb la feta pel Govern de TV3 i Catalunya Ràdio. Parla de "partidisme extrem" i fins i tot exposa que la reforma de l'audiovisual del 2011 al Parlament, impulsada pel primer Govern d'Artur Mas, va suposar apropar l'Executiu als mitjans públics. "Es van revertir les reformes empreses pel Govern tripartit per evitar el control governamental dels mitjans públics", subratlla en el seu editorial.

Per si no n'hi hagués prou, s'exposa també que les notícies sobre el procés "monopolitzen" els informatius i la programació de la cadena de televisió, "des dels espais infantils fins als d'humor", obrint una altra vegada la veda d'un presumpte adoctrinament als menors d'edat, com es va poder veure recentment amb la polèmica de l'InfoK.

Discurs propi del PP i Cs

L'editorial d'El País s'apropa al discurs que han donat diversos perfils de partits constitucionalistes com PP i Cs. De fet, el diari de Prisa celebra la decisió recent de la Junta Electoral de Barcelona perquè els mitjans públics catalans deixin de referir-se al president Puigdemont com a "president a l'exili", una cosa que va ser requerida per Ciutadans.

Precisament els de Rivera i Rajoy han protagonitzat aquests últims dies una ofensiva contra els mitjans públics catalans. Bon exemple en van ser les acusacions d'Inés Arrimadas de falta d'imparcialitat en les manifestacions unionistes i l'última del dirigent popular a Catalunya, Xavier García Albiol, que va assegurar voler tancar TV3 per després obrir una altra televisió "amb gent normal".