Elna es converteix en el primer municipi de la Catalunya Nord que reconeix el dret a parlar en català als plens municipals. Així es va aprovar en el ple del Consell Municipal d'ahir dijous 21 d'abril. L'alcalde Nicolas Garcia i el seu equip han inclòs al punt 19 del reglament de règim intern del consistori d'Elna, el dret a presentar les deliberacions i expressar-se en català amb l'afegit que si després, aquestes intervencions es tradueixen íntegrament al francès. Aquest 'però' se subratlla per "facilitar la comprensió de tothom i que, en el cas que es facin actes escrites en català, la traducció al francès destaqui per damunt del català". 

Primer municipi de la Catalunya Nord

El consistori considera que Elna defensa els seus valors que van des de la catedral, el claustre, la maternitat o les muralles. Però també el seu patrimoni intangible basat en la llengua i la cultura catalana. El consistori destaca que és "el primer municipi dels Pirineus Orientals que ho fa de manera oficial". L'aprovació s'ha fet però amb la negativa dels cinc regidors municipals de la dreta que van votar en contra d'aquest punt. L'ajuntament sempre ha mostrat el seu compromís en aquest sentit.

 Tot va començar fa dos mesos quan el tinent d'alcalde, Pere Manzanares, va fer una intervenció en català que va provocar que els regidors de l'oposició marxessin del ple. "Ho van denunciar al prefecte, que ens va dir que no es podia fer", relata l'alcalde Nicolas Garcia. No conformes amb la situació, van elevar la consulta a una jurista, que va concloure que "hi havia el dret de parlar i llegir les deliberacions en català a condició de traduir-les". Garcia afegeix: "Com que nosaltres som tossudament catalans, vam preguntar i vam demanar ajuda i ens van dir que ens enganyaven, que teníem aquest dret".

L'Ajuntament va trametre la resposta de la jurista al prefecte dels Pirineus Orientals, que "finalment ens va dir que teníem raó". Ara, han decidit fer un pas més i aprovar un canvi del reglament per fer-ho efectiu. A l'espera de tenir més recursos, es plantegen que l'acta del ple d'aquest dijous es transcrigui en català i francès i que a la propera sessió els regidors que ho vulguin ja puguin intervenir en aquesta llengua "martiritzada" a la Catalunya del Nord.

De fet, tal com es detalla en el redactat del consell, ahir també es va aprovar la signatura d'un nou conveni de col·laboració entre Elna i l'Associació Òmnium Cultural de la Catalunya Nord fins el proper 6 de juliol de 2022. I si ens remetem al juliol de l'any passat, Elna va acollir la celebració dels 60 anys d'història d'Òmnium. Però hi ha moltes més accions incloses en els darrers temps com: preservar els bilingües (català/francès) de les escoles Louise Michel i Joseph Néo; cursos de sensibilització en les classes monolingües de totes les escoles; animacions destinades a tots els infants: Sant Jordi i Caga Tió per Nadal; cursos de català per adults. Amb aquesta decisió, Elna, bressol de la maternitat de la mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz i del referèndum de l'1 d'Octubre, en suma una més.