Les explicacions al Parlament sobre els canvis a la cúpula dels Mossos d'Esquadra van arribar dilluns amb la compareixença en comissió d'Interior del conseller Joan Ignasi Elena, que va explicar una vegada més que l'objectiu dels canvis s'emmarca en la necessitat de nous lideratges per afrontar la nova etapa que ha de viure el cos amb més territorialització i feminització, entre d'altres qüestions. Tot plegat ho explicava Elena després de dies de retrets dels partits de l'oposició que l'havien acusat de fer una purga. Però sembla que no va ser suficient i avui el debat sobre els Mossos d'Esquadra ha ocupat part de la sessió de tarda del ple del Parlament, on el PSC-Units i Ciutadans han fet dues interpel·lacions al conseller sobre aquesta qüestió, i fart de sentir parlar de purgues, ha estat taxatiu: "Nego la purga. L'única purga política que ha existit és el 155. L'única on per raons ideològiques es va destituir a tot un govern i també als comandaments policials". 

Així ho ha manifestat Elena, que ha assegurat una vegada més que els canvis no són per obstaculitzar cap mena d'investigació ni per fer el cos a mida d'interessos partidistes. Així doncs, ha defensat que com a conseller té les competències per fer canvis, però mai amb la voluntat de manipular el cos: "No confonguem l'orientació política amb la perversió partidària. Amb aquesta no m'hi trobaran", ha sostingut el conseller, que ha dit que no fa canvis sectaris sinó que fa una gestió d'acord amb la seva opinió política, en referència a la feminització, a més mediació i prevenció. En aquest sentit, ha tornat a reiterar que la persona més adequada per a tots aquests canvis és el comissari Estela. 

 

Així mateix Elena ha insistit que la seva visió de la seguretat és social, perquè creu que ha de beneficiar en especial als més vulnerables: "La prevenció i la mediació han de ser el que presideixi l'acció política", ha insistit, i ha acusat el PSC de convertir el problema de seguretat en un problema polític: "S'han passat dies insinuant sistemàticament que era una operació per tapar la corrupció. És intolerable, molt perillós i molt injust per al cos dels Mossos", que ha assegurat que estan vivint els canvis amb normalitat. Així s'ha dirigit al diputat Ramon Espadaler, a qui també ha acusat de fer una oposició irresponsable en aquesta qüestió. En la mateixa sessió ha assegurat davant les crítiques d'estar boicotejant investigacions, que si algú posa una mà en una investigació "serà cessat immediatament", mentre que ha recordat que s'han incrementat el número d'agents destinats a la unitat anticorrupció.

Les explicacions

Més enllà del debat d'avui en sessió parlamentària, les explicacions les va donar el conseller el dilluns a la comissió convocada de forma extraordinària únicament per la seva compareixença que va fer a voluntat pròpia, tot i que la majoria de partits li havien exigit. Allà va negar qualsevol "purga" i va defensar que ha fet el mateix que han fet altres consellers d'Interior, i que ha pres les decisions després d'haver-se reunit amb els comissaris i haver visitat comissaries per conèixer el funcionament del cos i quin havia de ser el rumb dels Mossos d'Esquadra i del nou model de direcció, que finalment s'ha convertit en una prefectura trifàsica amb Estela, el comissari Eduard Sallent i la intendenta Rosa Bosch. 

El conseller va aprofitar també per defensar la seva aposta pel comissari Estela pels seus coneixements del territori, on ha treballat en sis de les nou regions policials de Catalunya, la seva aposta per la proximitat i també pel model de lideratge més “coral”, que, sense dir-ho, el va contraposar al model del major Trapero, fins fa un mes, cap del cos. Tot i això, no n’ha volgut fer cap crítica oberta i ha defensat que fins que va ser destituït va ser “el millor cap que havia pogut tenir el cos dels Mossos d’Esquadra”. També va recordar que els moviments de comandaments, de l’estat major dels Mossos, també han estat avalats pels sindicats com a signe de “normalitat”.