La posada en escena ja volia enviar un missatge: una panoràmica de la plaça Sant Jaume amb l'Ajuntament a una banda i la Generalitat a l'altra. A la dreta, el president de la Generalitat, Pere Aragonès; a l'esquerra, l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall. Tots dos han protagonitzat aquest dimarts al vespre el diàleg 'Som Barcelona, som republicans', amb l'objectiu de reivindicar que no cal que hi hagi contrapoders a banda i banda, que poden ser totes dues institucions del mateix color polític. I, amb les eleccions municipals en el punt de mira, Maragall ha aprofitat per a marcar perfil propi davant d'unes primeres enquestes que el mouen de la primera posició de 2019 a la quarta: "Ens diuen Trias o Colau. Barcelona és massa important per a reduir-la a un debat de fórmules ja superades".

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats


Acomboiat per la plana major del Govern i el partit, a l'Auditori AXA de Barcelona, Ernest Maragall ha volgut insuflar ànims als republicans en una cursa per la capital molt competida. “Em sento millor que fa quatre anys”, ha assegurat l’alcaldable republicà, que ha assegurat que, com fa quatre anys, estan “en disposició de tornar a guanyar i governar aquesta ciutat”. I ha rebutjat en diversos moments la polarització que s’està projectant: “Vull construir una ciutat en positiu, que abandoni retrets i deixi d’enfrontar una part de la ciutat contra l’altra. Ni Consell de Cent o carrer València; ni turisme o espai públic; ni centre o perifèria; ni Trias o Colau… Ni Trias ni Colau”. I ha reblat: "El llegat de Trias va ser Colau. El llegat de Colau és una Barcelona enfadada i dividida. La via Maragall aturarà el pèndol”.

El candidat d’ERC ha negat el relat de la decadència de l’oposició: “Barcelona pot estar trista, enfadada, sentir-se poc o mal governada, pot estar bruta o tenir problemes de seguretat, però no està en decadència”. Ara bé, ha reivindicat una Barcelona diferent, que “no accepti dependència ni subordinacions, ni de l’Estat ni del mercat, com proposen uns o altres”. També una capital de Catalunya que obri una “interlocució explícita” amb l’altra banda de la plaça Sant Jaume. “Barcelona necessita projecte i no rebuig. Barcelona ens demana que retornem la suma d’orgull, confiança i ambició”, ha defensat Maragall.

ernest maragall pere aragones conferencia ERC - Montse Giralt

Acompanyat per Aragonès

L'alcaldable Ernest Maragall no ha estat sol damunt l'escenari. L'ha acompanyat el president Pere Aragonès, que ha atribuït la paternitat de l'expressió "Catalunya sencera" al mateix Maragall. El cap del Govern ha aprofitat per a reivindicar la "Barcelona sencera" que “no menystingui cap territori ni deixi ningú enrere”; un projecte “per a tots els districtes, barris i persones, que no divideixi la ciutat i que l’uneixi de nou”. El president ha defensat una ciutat que sigui al mateix temps “atractiva a nivell internacional” però que ofereixi “oportunitats” als seus ciutadans.

"En la seva intervenció, Pere Aragonès també ha escombrat cap a casa. “En aquesta campanya, davant dels que fomentaran la divisió, som els que treballem els consensos. Per això avui Barcelona necessitat un alcalde que tingui com a prioritat comptar amb tota la ciutadania”. I ho ha lligat amb la seva proposta de referèndum, avalada aquest cap de setmana per les bases d’ERC: “Per fer tot això cal tenir totes les eines, que aquest país pugui votar com ha de ser el seu futur. Un referèndum on tothom se senti inclòs, com Colau i Collboni, que volen votar que no. Donar el poder a tothom de decidir”.