"Els socialistes pateixen a les eleccions regionals espanyoles". Així avisa el Financial Times sobre la davallada socialista que, assegura, "pot tenir impacte en la formació d'un govern a Madrid". El rotatiu britànic també es fa ressò de l'"impuls" que donen a Mariano Rajoy aquestes eleccions, en què els populars s'han reafirmat a Galícia i només han perdut un diputat al País Basc.

El més impactant de la història, però, és el fet que "el principal partit de l'oposició" a Espanya, el PSOE, hagi patit unes pèrdues històriques als dos comicis. Tot plegat "embravirà", segurament, el sector crític socialista i els obligarà a "replantejar-se" el seu veto al PP per evitar unes terceres eleccions a l'Estat espanyol.

En aquesta mateixa línia, el The New York Times exposa com aquests resultats "augmenten la pressió sobre el líder socialista per negociar el final de l'estancament polític de nou mesos a Espanya" i també alerta sobre una possible "rebel·lió interna" dins el PSOE. Això comportarà que "tots els adversaris de Sánchez posin més llenya al foc i el facin responsable de l'embolic polític".

Carreró sense sortida

Reuters, de la seva banda, centra la notícia en el fet que les dues eleccions d'aquest 25-S "no aconsegueixen trencar l'estancament a Espanya", ni "assenyalar un camí clar per evitar unes terceres eleccions", i posen de relleu que, a més, mentre que "han donat un cop a l'oposició socialista", "han reforçat el partit de centredreta". També destaca que Podemos fa el 'sorpasso' al PSOE tant al País Basc com a Galícia.

Centrant-se en la mateixa qüestió, The Wall Street Journal recorda que aquests resultats "no donen cap pista sobre qui governarà Espanya", motiu pel qual "el país continua en un carreró sense sortida", i emplaça els socialistes a "abstenir-se a la votació" de Rajoy per permetre-li formar un govern minoritari i desencallar la siutació.

Triomf nacionalista

El Financial Times també subratlla la diferència de vot entre el País Basc i Galícia, on el primer viuen en "un escenari polític i cultural totalment diferent al de la resta d'Espanya" i destaca la victòria dels nacionalistes i els 17 escons de EH Bildu, "un partit d'extrema esquerra i a favor de la secessió".

Molts altres també ressalten que el partit de l'esquerra abertzale es mantingui en aquesta posició, mentre que el The Irish Times resta importància al triomf dels nacionalistes bascos i destaca que "el debat sobre la independència està eclipsat per les preocupacions socials i econòmiques", potser, perquè "només el 21% volen la independència". Això sí. També recorda que Podemos està a favor del dret a decidir.