El rei Felip VI ha evitat qualsevol referència a la situació política catalana i al rebuig europeu a les peticions d'extradició del Tribunal Suprem contra el president, Carles Puigdemont, i membres del Govern durant la seva intervenció al tradicional acte de lliurament de despatxos de la promoció de jutges d'aquest any.

El monarca, que ha dedicat bona part de la seva intervenció a lloar la feina dels jutges i la seva independència per garantir el bon funcionament de l'Estat de dret, ha tancat el seu parlament fent costat als magistrats. "Sempre podreu comptar amb la confiança i el suport de la Corona", ha proclamat després de descriure el judicial com "un poder independent i en el qual resideix l'exercici de la potestat jurisdiccional d'acord amb els valors constitucionals de llibertat, igualtat, justícia i pluralisme polític". 

Lesmes Rei Felip VI - Sergi Alcàzar

El rei Felip VI parla amb Carlos Lesmes (CGPJ) durant l'acte d'entrega de despatxos / Foto: Sergi Alcàzar

Ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han estat presents a l'acte al qual, de manera excepcional i trencant les normes de protocol, no han estat convidats. Però no eren les úniques absències. L'Auditori de Barcelona presentava avui moltes cadires buides, en un acte habitualment molt concorregut. També absències de representants del poder judicial català.

Acompanyaven al Rei el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el president del CGPJ, Carlos Lesmes. Des de la cinquena filera seguia els parlaments el jutge del Suprem Pablo Llarena, responsable de la causa contra l'1-O que ha portat els membres del Govern i els Jordis a la presó. El primer parlament ha estat el de la seva esposa, Gema Espinosa, directora de l'Escola Judicial, que ha reclamat empatia dels jutges cap als ciutadans.

Gemma Espinosa directora escola judicial - Sergi Alcàzar

Gema Espinosa, directora de l'Escola Judicial / Foto: Sergi Alcàzar

En tancar l'acte, Felip VI ha descrit el jutge que forma l'Escola com a "independent, inamovible, responsable, sotmès únicament a l'imperi de la llei". "Fermament compromès amb la tutela dels drets i interessos de les persones, en especial dels seus drets fonamentals i llibertats públiques, garant de la legalitat de l'acció dels poders públics. Un jutge imbuït dels valors constitucionals que presideixen el nostre ordenament jurídic", ha sentenciat.

Abans que arribés el monarca a l'Auditori, un grup d'estudiants de l'ESMUC han estat contundentment expulsats quan intentaven rebre el monarca amb protestes. Les convocatòries dels CDR contra la visita han provocat que tota l'àrea al voltant de l'Auditori fos blindada per la policia.

Felip VI Lesmes jutges Barcelona Sergi Alcazar

"L'Estat de dret implica que la funció dels Jutges, jutjant i fent executar el jutjat, ha d'estar guiada per la tutela dels principis constitucionals, la qual cosa us col·loca en una situació clau per a la societat com a servidors públics que salvaguarden i garanteixen els drets i llibertats de tots els ciutadans", ha assegurat. 

Felip VI ha volgut reconèixer la dificultat de la feina dels jutges que, segons ha dit, requereix "rectitud, imparcialitat i un sòlid sentit de la Justícia".

L'acte ha durat tot just tres quarts d'hora. En acabar s'ha ofert el tradicional refrigeri als nous jutges i les seves famílies.