Els candidats independentistes ventilant les seves diferències a discreció, els representants de PSC i comuns tirant-se els plats pel cap pels pactes, les candidates de la dreta carregant a tort i a dret... El debat electoral de TV3 s’ha convertit en una batalla campal que ha enfrontat a tots contra tots, on fins i tot ha rebut el director de la cadena, Vicent Sanchis, que tan bon punt s’ha posat en marxa el programa ha hagut d’encaixar els duríssims retrets personals de les candidates de Cs i PP.

El cap de llista d’ERC, Gabriel Rufián, ha obert el debat assegurant que els vots d’ERC "mai han estat a canvi de res, i mai no són a canvi de res". Era la resposta directa al retret repetit que els dedica la campanya de JxCat. Això no ha evitat que la candidata de Junts, Laura Borràs, l'hi tirés en cara de nou. “Amb molta estima, Laura, gratis és donar-li la Diputació de Barcelona al PSC perquè no la tingui ERC. Va ser un error”, ha replicat Rufián.

Però la cosa no ha quedat aquí. “Vostè sap que m’he posicionat clarament en contra del pacte a la Diputació però, si vol, parlem-ne i revertim-ho tot”, ha reclamat Borràs, plantejant fer marxa enrere també dels acords on ERC ha apartat JxCat. Borràs ha advertit que el problema de l’independentisme és la falta d’unitat.

Debat candidats eleccions 10-N Gabriel Rufian Jaume Asens Sanchis TV3 - Sergi Alcàzar

De fet, la candidata de JxCat, que ha hagut de lluitar al plató contra els virus que li han atacat la gola i que li anaven fonent la veu, ha volgut plantejar una proposta nova per aconseguir un grup parlamentari independentista al Congrés on estiguin tots els diputats d'aquests grups junts. Els estossecs i el mocador de Borràs amunt i avall s’han acabat convertint en una remor de fons del debat.

La cupaire Mireia Vehí ha advertit que per a la seva candidatura tenir més escons no és la solució, i que l’aposta de la CUP és l’estratègia de la desobediència massiva.

La voluntat de Vehí de marcar distàncies amb ERC, en particular carregant contra la que denominen llei Aragonès, ha provocat perplexitat a Rufián. “Jo no soc el teu adversari en aquest debat”, ha arribat a advertir en diferents ocasions el republicà. Però això no ha fet desistir Vehí, que fins i tot s'ha embrancat amb Rufián en retrets sobre la seva presència en un acte social on hi havia representants d'empreses de l'Ibex, al qual en realitat no va assistir, com ella mateixa ha hagut d’acabar admetent.

Debat candidats eleccions 10-N Cayetana Alvarez de Toledo Ines Arrimadas Ignacio Garriga - Sergi Alcàzar

Les caps de llista de Cs i PP, Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez de Toledo, han entrat a TV3 rondinant pels llaços amb què ensopegaven al seu pas, fins i tot entretenint-se a arrencar-los en el cas de la popular.

Quan finalment han arribat al plató la fúria s’ha desencadenat i el primer a rebre ha estat el moderador, el director del canal, Vicent Sanchis. “No ens desempallegarem de vostè ni amb aigua calenta”, ha etzibat Arrimadas al periodista, mentre que Cayetana li ha retret: “processat per l’1-O i aquí segueix”.

A partir d’aquí, Arrimadas, que ha parlat tota l'estona en castellà, no ha plantejat cap proposta nova, mentre Álvarez de Toledo ha anunciat que portarà el Tsunami davant la JEC. Tant l'una com l'altra han basat la seva estratègia del debat a seguir teixint els fils argumentals dels darrers mesos, amb càrregues contra el Govern i el president a l'exili, Carles Puigdemont —el xiringuito i el fugado, en paraules d'Arrimadas— i, en general, contra el procés. El tret definidor de les seves intervencions no han estat les propostes sinó les formes, contundents, tosques, interrompent constantment les intervencions de la resta de candidats. “Veig que Arrimadas i Álvarez no en tenen prou amb el seu temps i prenen el temps dels altres”, ha ironitzat el candidat del PSC, José Zaragoza.

Debat candidats eleccions 10-N - Sergi Alcàzar

Zaragoza i el cap de llista dels comuns, Jaume Asens, han tingut el seu propi debat. El candidat socialista, que ha substituït la cap de llista, Meritxell Batet, apartada de la campanya per una malaltia, ha desenterrat el vell argument que va crear per al PSC del Si no hi vas, ells tornen per advertir que “la derrota de Sánchez és la victòria de Casado i Abascal”.

Asens li ha retret que no feia cap proposta concreta. “Tenen alguna proposta a banda de subcontractar la policia i els tribunals per un problema polític?”, l’ha interrogat el cap de llista morat ja des de la primera intervenció.

Els pactes a Catalunya i a Espanya han provocat l’enfrontament de PSC amb Comuns i amb Cs i també amb ERC. De fet, Zaragoza ha proposat a Rufián que el PSC no pactarà amb el PP i que ERC es comprometi a no bloquejar la investidura del candidat socialista, la qual cosa ha provocat que la candidata del PP saltés d’immediat. “El que no va dir ahir Sánchez ho ha dit ara Zaragoza, pactem amb ERC!”, ha exclamat.

Entre tants candidats i tantes batalles creuades, el cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, no ha aconseguit un especial protagonisme, però tampoc ha aparegut com el més radical. JxCat i la CUP han carregat contra la presència de la ultradreta només començar el programa, mentre que Zaragoza l’ha arribat a acusar de racista. Garriga ha replicat explicant que la mare i l'àvia són negres i assegurant que el seu partit “condemna el feixisme”.

La picabaralla entre uns i altres ha provocat que en un moment donat Asens arribés a confessar: “Sembla un combat de boxa, estic una mica avergonyit”. El debat, dur i difícil de controlar, al cap de dues hores de batussa ha conclòs sense provocar estralls especialment remarcables, més enllà de desbocar la galipàndria de Borràs.