La reforma de la Constitució suma adeptes a Espanya, segons es desprèn de l'últim Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Un 69,6% dels espanyols considera necessari reformar "en aquests moments" la Constitució de 1978 i, d'aquests, més de la meitat advoca per una reforma "important" o, fins i tot, per una reforma "gairebé total" de la Carta Magna. En preguntar sobre les qüestions que s'haurien de reformar, no es pregunta per la independència de Catalunya.

Ara que es compleixen 40 anys de l'aprovació de la Constitució, només un 14,9% dels enquestats considera que no s'ha de reformar la Constitució sinó "deixar-la com està", i un 14,2 "té dubtes" sobre aquesta possibilitat.

Entre els qui aposten per la reforma, un 33,2% proposa una "petita" modificació; un 49,3%, una reforma "important" i un 14 per cent, una reforma "gairebé total".

Què cal reformar?

Preguntats pels assumptes que s'haurien de millorar a la Carta Magna, en primer lloc, amb un 32,4%, els ciutadans citen la coordinació de les competències en sanitat i educació, seguit de l'aprofundiment de la transparència i el control de l'activitat política, amb un 28,9%.

La millora dels drets socials (22,7), la regulació de les competències de les comunitats autònomes (19,3), la successió de la Corona (12,6) o la reforma del sistema electoral (16,7) són altres dels assumptes citats pels ciutadans per afrontar aquesta reforma.

Malgrat el desig de reforma constitucional, són més els ciutadans que se senten satisfets amb com han anat les coses a Espanya gràcies a la Carta Magna de 1978. Un 47,3 dels enquestats es mostra "molt" o "bastant" satisfet amb el recorregut d'aquesta Constitució, mentre un 27,7% es confessa "poc" o "gens" satisfet.

És més, un 67,3% creu que la Transició constitueix un motiu d'orgull, davant un 22% que creu que no.

En relació amb el tipus d'Estat que prefereixen els espanyols, la resposta preferida continua sent la que es mantingui un Estat autonòmic com l'actual, i així ho defensa el 36,2% dels enquestats, encara que gairebé la cinquena part ―el 19,9%― vol un Estat amb un govern central sense comunitats autònomes, i un 11,6% aposta perquè les regions tinguin menys autonomies.

Independència

Al contrari, el 14,2% defensa més autonomia per a les comunitats i hi ha un 10,2% que creu que se'ls hauria de reconèixer la possibilitat de convertir-se en estats independents.

Més de la meitat dels ciutadans se sent tant espanyol com del seu territori, davant un 16,3 que se sent només espanyol o un 7,4% que se sent abans espanyol de la seva regió. Un 6,5% se sent del seu territori i no espanyol i un 10,4% se sent més de la seva regió que espanyol.