L'any 1980, quan es va restablir el Parlament, només set dones van ser escollides diputades. Set de 135, el que suposava un 5,2% de la representació. Evidentment, cap d'elles anava de cap de llista ni en cap dels llocs principals de les candidatures que es van presentar a les eleccions. Han hagut de passar gairebé 40 anys per aconseguir una cambra pràcticament paritària, i tot i així, encara queda molt camí per fer. 

Actualment, el Parlament té 58 diputades, una xifra que representa el 42,9% dels escons, la més alta registrada en un inici d'aquesta dotzena legislatura. La xifra actual només es veu superada per la del final de la novena legislatura, que, després de diverses renúncies a l’escó i les substitucions consegüents, va acabar amb 59 parlamentàries. Al final de l’onzena i la desena legislatures es va arribar a 58 pel mateix motiu.

Des del 1980 fins ara s'ha avançat molt. La tendència durant els anys ha estat pràcticament sempre a l'alça, i cada cop han anat entrant més dones dins la cambra catalana. Tot i això, cal descara queno va ser fins l'any 2010 que va aconseguir un 40% de representació femenina, i que actualment encara no s'ha aconseguit arribar al 50% de membres de cada sexe.

Ara bé, la paritat aconseguida en aquesta dotzena legilatura en escons no es va correspondre en les eleccions del 21-D, quan de set candidatures, només una tenia com a cap de llista una dona, Inés Arrimadas (Cs). Un cop començada la legislatura, però, la cosa millora una mica. Dins la cambra, hi ha dues presidentes de grup dones -Arrimadas i Marta Rovira (ERC)-, mentre que tres són portaveus -Elsa Artadi (JxCat), Eva Granados (PSC-Units) i Elisenda Alamany (CatECP)-.

Quins són els grups més paritaris?

Pel que fa als partits, el que té més presència de dones és Catalunya en Comú, amb un 62,5% de diputades femenines, mentre que el Partit Popular és qui en té menys, amb només un 25%. Totes les altres forces polítiques no arriben tampoc a la paritat, encara que algunes hi són a prop.

El segon lloc, pel que fa als partits més paritaris és la CUP, que compta exactament amb un 50% dels diputats de cada sexe. Esquerra és el tercer amb un 46,8% de dones a les seves llistes. La llista electoral dels republicans pel 21-D era cremallera, el que suposava que s'intercanviaven les posicions entre les dones i els homes al llarg de la candidatura. En quart lloc hi ha Cs, amb un 41,6%, seguit del PSC amb un 41,1% i Junts per Catalunya amb un 38,2%.

Passos enrere a la Mesa

Ara bé, si en termes generals aquesta és la legislatura més paritària des de l'inici, el que reflecteix els passos endavant que s'han fet per fer el món de la política més igualitari, dins la composició de la Mesa s'han fet passos enrere, després de tres legislatures consecutives amb una cambra liderada per dones: la novena, del 2010 al 2012, i la desena, del 2012 al 2015, per Núria de Gispert i l’onzena, del 2015 al 2017, per Carme Forcadell. Actualment l’única dona de la Mesa, formada per 7 membres, és Alba Vergés, que n’és la secretària quarta.

MESA PARLAMENT TORRENT EFE

Durant la legislatura anterior, així com també en la novena i la setenam hi havia 3 diputades al màxim òrgan de govern de la cambra; mentre que en la desena i la sisena, 2. En les altres legislatures, només 1. Per altra banda, la presència de dones a l’Administració parlamentària és del 56,89%, el que suposa que la cambra té 132 treballadores d’un total de 232.