El candidat de Catalunya En Comú-Podem pel 21-D, Xavier Domènech, s'ha erigit aquest dimarts com a possible candidat de consens al Parlament per assumir la presidència de la Generalitat.

"Tinc un escenari de comoditat absoluta perquè m'investeixin a mi", ha assegurat en ser preguntat si preferia facilitar la investidura de Carles Puigdemont (JxCat), la d'Inés Arrimadas (Cs) o si forçar noves eleccions. "Soc el candidat amb més opcions perquè tots es veten mútuament", ha argumentat en una conferència al Cercle d'Economia.

En aquesta línia, Domènech s'ha limitat a rebutjar una investidura que "representi la unilateralitat o Cs". "No la veiem en cap cas", ha assegurat. Ho ha dit en defensar, en canvi, unes noves majories àmplies al Parlament en clau social i política que els permeti tirar endavant mesures econòmiques com una banca pública.

Banca Pública

Segons el programa electoral dels comuns, aquesta banca pública hauria de superar "la pressió dels mercats financers privats sobre l’economia nacional, i alhora impulsar polítiques de caràcter social i estratègic". Tindria com a funcions, entre d'altres, utilitzar el tipus d’interès de forma progressiva; impulsar línies de crèdit especials; i donar suport al desenvolupament de sistemes de monedes complementàries d’abast regional i local. La banca pública que plantegen els comuns, i que també la CUP ha defensat políticament, podria crear també comptes per a ciutadans "exclosos" del sistema financer privat; i impulsar fons de pensions públics com a alternativa als privats amb sistemes de gestió transparents.

Domènech ha citat la banca pública en una conferència al Cercle d'Economia, en què ha exposat altres mesures econòmiques que porten al programa. Així, ha defensat, per exemple, impulsar la inversió en recerca i innovació per tal que arribi a un 3% del PIB per anivellar-se a territoris com Navarra, el País Basc i Madrid

Reduir l'atur i crear una Hisenda pròpia

CatECP, que també defensa l'economia verda, vol també plans territorials a comarques amb alts nivells d'atur com el Baix Penedès, el Montsià o l'Anoia. I de fet en clau laboral, els comuns defensen un salari mínim interprofessional de 1.000 euros, apostar pels convenis col·lectius catalans i recuperar un fet "antic" però "modern" com que la revisió salarial "es basi en l'IPC real". 

Per últim, Domènech ha tornat a posar sobre la taula la seva proposta d'Hisenda pròpia i solidària amb gestió de tots els tributs. El líder de CatECP ha assegurat que amb tot plegat pretenen lluitar contra una "desigualtat creixent". "No hem d'amagar tampoc les debilitats de l'economia catalana", ha dit per justificar les mesures que posen sobre la taula en clau econòmica.