La "doble moral" que la UE practica amb Espanya, i que segons alguns observadors fa que se li tolerin pràctiques que es veten a altres estats, s'ha convertit en la baula feble de la democràcia europea. Després de l'incident amb el ministre rus d'Afers Exteriors, Sergei Lavrov, on va ridiculitzar l'alt representant de la UE, Josep Borrell, perquè la UE no fa res amb l'existència de presos polítics i exiliats a Espanya i en canvi sí que ho fa a Rússia, avui una situació semblant s'ha produït al Parlament Europeu.

L'eurodiputat ultraconservador polonès Patryk Jaki ha defensat avui el sistema judicial del seu país, molt vigilat per la UE perquè hi veu molts dèficits democràtics, amb l'argument que és pràcticament igual al d'Espanya. Jaki ha fet al·lusió al fet que els jutges es nomenen a partir d'institucions amb representants escollits per quotes de partits.

"Espanya i Polònia tenen la mateixa forma d'escollir els jutges. Ho diuen els seus mateixos documents. Expliquin-nos d'una vegada com és que diuen que el mateix sistema vulnera la llei europea a Polònia i en canvi no ho fa a Espanya. Què és aquesta doble vara de mesurar? Així és com volen construir la Unió Europea?", ha engaltat.

 

El debat s'ha produït quan als problemes del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol, s'hi ha afegit avui la decisió del Congrés de retallar-ne les funcions, amb l'argument que la renovació està bloquejada per desacords entre els partits estatals. Serà un nou element de polèmica en el sistema judicial espanyol.

El Congrés ha aprovat que el CGPJ no pugui continuar nomenant magistrats, com està fent el CGPJ de Carlos Lesmes en els més de dos anys que està en funcions. Amb l’aprovació del dictamen per part de l’hemicicle, amb una àmplia majoria, la reforma judicial exprés ha acabat el seu recorregut a la carrera de San Jerónimo. Ara el text enfila el camí cap al Senat per poder ser ben aviat una realitat vigent. Encara no ho és, i com va demostrar la setmana passada, l’òrgan de govern dels jutges no es dona per al·ludit.

El text aprovat avui pel Congrés proposa "limitar les decisions adoptades per un CGPJ sortint amb membres que han excedit el període constitucional del mandat" i impedir que puguin proposar el nomenament del president del Tribunal Suprem, dels presidents de les Audiències, dels Tribunals Superiors de Justícia, de l'Audiència Nacional o dels presidents de Sala i magistrats del Tribunal Suprem, així com magistrats del Tribunal Constitucional.