Jorge Dezcallar, que va ser el primer director civil del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) sota els governs de José María Aznar, s'ha mostrat absolutament contrari a la constitució d'un govern entre PSOE i Unidas Podemos amb un suport d'ERC, en considerar que aquest seria "fràgil i sotmès a un perpetu xantatge".

A l'article 'No a qualsevol preu' publicat a El Confidencial, Dezcallar comença assegurant que ERC "és un partit independentista que té la sort de ser espanyol i no alemany" ja que, segons sosté, "a Alemanya es prohibeixen els partits que tenen idearis contraris a la Constitució".

En tot cas, Dezcallar recorda que ERC ha secundat recentment una resolució en el Parlament que "en nom de la llibertat d'expressió demana l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia", una cosa que segons l'excap de l'espionatge espanyol "no té cap transcendència pràctica tret de la de molestar el proïsme".

A més, considera que en el cas d'ERC, "no es poden demanar impossibles" i que a més, el partit republicà "no pot aparèixer davant dels seus votants com un 'botifler', que és el que a la primera cessió li diran els seus 'amics' de Junts per Catalunya o de la CUP".

Per tot això, Dezcallar defensa la tesi que "el que pot acabar sortint d'un pacte entre PSOE i Unides Podemos amb el suport d'ERC i altres diversos partits menors és un govern espanyol que serà fràgil i sotmès a un perpetu xantatge, perquè li demanaran un preu cada vegada major per cada mesura que vulgui aprovar i que requereixi el seu suport" i tira d'una cita de Churchill a Chamberlain després del pacte de Munic amb Hitler: "Se't va oferir poder elegir entre el deshonor i la guerra i vas elegir el deshonor, i també tindràs la guerra" per assegurar que "en algun moment cal traçar una ratlla vermella a terra, i cal procurar que no sigui massa tard".

"Jo, com tots, vull un Govern estable per a Espanya, que el necessita i molt -prossegueix Dezcallar-, però no ho vull a qualsevol preu, i crec que som molts els que pensem així". Per això, l'excap dels espies assenyala que "hi ha altres alternatives" i que "el sol fet que ERC el percebi així moderarà les seves exigències".