Un grup de diputats britànics han enviat aquest dimarts una carta dirigida al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar que s'arxivi la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Ho han fet a través del grup de discussió sobre Catalunya creat al Parlament britànic el mes de març passat, i format per diputats de cinc dels grans partits de l'arc parlamentari.

En la carta, els diputats traslladen la seva "preocupació" pel que fa al procés contra la presidenta del Parlament, en el qual s'ha citat Forcadell a declarar en qualitat d'investigada pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Els signants alerten que obrir una causa contra la presidenta als tribunals "simplement per permetre un debat sobre la independència de Catalunya" és una "clara violació del dret democràtic fonamental de la llibertat d'expressió". Els diputats també recorden al president espanyol que aquest és "un dret fonamental inclòs i protegit, entre d'altres, pels articles 9 i 10 del Conveni Europeu de Drets Humans". 

Un fet sense precedents des de 1945

A més, consideren que presentar una querella contra una presidenta "escollida democràticament" és un fet "sense precedents en la història de l'Europa Occidental des de l'any 1945" i, a més, ho veuen com un fet "contrari als principis democràtics que recullen els estatuts del Consell Europeu, del qual Espanya és membre". Per tot això, demanen que "aturin la persecució" i que des del Govern espanyol es defensi l’arxivament d'aquest procés. També l'insten a buscar una solució al procés català mitjançant "el diàleg".

La carta la signen fins a set diputats de Westminster que formen part de cinc dels principals partits del Parlament, des dels nacionalistes escocesos i gal·lesos, fins als conservadors i laboristes. Concretament, hi han donat suport dos del Partit Nacional Escocès (SNP), un d'ells el promotor del grup sobre Catalunya, George Kerevan, i els diputats Chris LawTommy Sheppard. El Partit Nacionalista Gal·lès, el Plaid Cymru, també hi dóna suport, a través de Hywel Williams, així com Roger Godsiff, del Partit Laborista, Pauline Latham, del Partit Conservador i un membre de la cambra alta, Lord Rennard, del Partit Liberal-Demòcrata.

El desembre passat, ja un grup de 15 diputats britànics, entre els quals hi ha signants de la carta, van impulsar una moció a la Cambra dels Comuns denunciant la possible inhabilitació de Forcadell "per haver permès un debat parlamentari". En aquell text, els diputats consideraven una situació "lamentable" aquesta possible condemna, i creien que podia establir "un precedent perillós".