El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), juntament amb les universitats de Kobe i de Waseda (Tòquio), han organitzat el 19 i 20 de juliol al Japó dues jornades acadèmiques amb el títol “Self-Determination Processes in Europe: The Catalan Case” ("Processos d'Autodeterminació a Europa: El cas català"). És la segona ocasió que Diplocat organitza actes al Japó, país d’interès prioritari com a membre del Consell de Seguretat de l’ONU.

La primera jornada, organitzada amb el Centre de Recerca per a la Promoció d'Estudis Interculturals de la Universitat de Kobe, ha consistit en un simposi internacional a l’Escola Superior d'Estudis Interculturals d’aquesta universitat.

Davant un auditori de més de 50 persones que omplien la sala, el vicedegà de l’Escola de Postgrau d'Estudis Interculturals, el professor Takuya Nishikawa, ha adreçat unes paraules de benvinguda als assistents en nom de la Universitat. Nishikawa ha destacat el fet que Kobe i Barcelona són ciutats agermanades que durant els darrers anys han intensificat les seves relacions de recerca i acadèmiques, com ho demostren els acords que manté la seva universitat amb la UB i la UAB.

A continuació, Albert Royo, secretari general de Diplocat, ha pronunciat la conferència inaugural sobre la situació política a Catalunya. Royo ha afirmat que "les eleccions del 2015 van oferir un mandat per a la independència (72 sobre 135 escons i el 48% dels vots a favor d’opcions del sí, davant el 39% de les del no). Les institucions catalanes ara volen confirmar aquesta majoria a través d’un vot específic sobre la independència. El procés català és molt garantista”.

A continuació s’ha celebrat una taula rodona amb acadèmics catalans i japonesos centrada en els processos d’autodeterminació a Europa, moderada pel professor Kazunari Sakai de la Universitat de Kobe. 

La segona jornada, celebrada aquest dijous, s’ha fet conjuntament amb l’Organització d'Estudis Regionals i Interregionals de la Universitat de Waseda, a Tòquio. Hi ha assistit una setantena de persones.

La benvinguda ha anat a càrrec de Takashi Morihara, degà de l’Escola d'Humanitats i Ciències Socials i director de l’Institut Històric per a la Civilització Europea de la Universitat de Waseda. Tot seguit, Yoshitomo Okuno, professor de l’Escola d’Estudis Exteriors de la Universitat de la Prefectura d’Aichi, ha fet una breu introducció sobre Catalunya adreçada al públic japonès.

A continuació, la professora Hiromi Komori, de la Universitat de Waseda, ha moderat una taula rodona amb experts catalans i japonesos, que han debatut els processos d’autodeterminació a la UE i, més concretament, el cas català. Per part catalana hi han participat Albert Royo i Elisenda Paluzie.