El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha emès un acord en resposta a les peticions que PSC i Cs havien fet per demanar-li dictamen sobre la llei del referèndum, després que la Mesa del Parlament hagi rebutjat aquest dimecres al matí tramitar aquesta reclamació d’informe.

L’ens consultiu reconeix en el seu escrit el dret dels diputats i dels grups parlamentaris a demanar un dictamen sobre qualsevol llei i, per tant, també de la del referèndum. Tot i això, però, remarca que el reglament estableix que és la Mesa del Parlament qui ha de tramitar la sol·licitud a petició dels grups parlamentaris.

Així doncs, veu “preceptiu” que si les formacions polítiques ho desitgen puguin demanar l’informe del CGE, però no n’emet un sobre la llei de l’1-O perquè han estat Cs i PSC qui han entrat la petició sense l’acord de la Mesa per tramitar-ho. "Correspon a la Mesa, com a òrgan parlamentari competent per a la qualificació i admissió a tràmit de totes les iniciatives parlamentàries, la tramesa de les sol·licituds de dictamen", remarca el dictamen.

Amb tot, el Consell de Garanties respon a PSC i Cs que si volen demanar-los un informe ho han de tramitar a través de la Mesa, que hauria d’acordar la sol·licitud, i no fer-ho directament com han fet ells. En el cas de la llei del referèndum, però, la Mesa ha rebutjat la seva petició i no ha tramitat res al respecte. 

No es poden "ignorar" drets

En el seu escrit, els integrants d'aquest organisme recorden que ja van examinar la proposta de reforma parcial del reglament van alertar que no es podien "ignorar" drets com demanar l'opinió del Consell de Garanties a l'usar l'article 81.3 del reglament del Parlament, invocat avui pels grups de JxSí i la CUP per forçar l'aprovació de la llei del referèndum a la sessió d'aquest dimecres.

Després de conèixer l'acord adoptat pel ple del Consell, aquests grups del Parlament han portat al registre l'escrit, perquè la Mesa actuï en conseqüència. Tot i això, el Consell de Garanties Estatutàries és un òrgan consultiu i no té competència per dictar resolucions que puguin obligar al ple a realitzar el que considerin. Els seus dictàmens no són vinculants i, per tant, la mesa pot decidir no adoptar-los.

El CGE no té "competències"

Fonts de la Mesa del Parlament han volgut remarcar que aquest document del CGE “no és un dictamen sinó un acord de ple”, i per tant no té la mateixa consideració. A més, recorden que el CGE “no té competència per dictar resolucions que puguin obligar al Ple a fer el que considerin”. També recorden que “són igualment preceptius els tràmits reglamentaris, i aquests han estat exclosos per majoria absoluta del Ple d’acord amb l’article 81.3 del reglament del Parlament”.

A més, la Mesa argumenta, en virtut de l'article 2 punt 2 de la llei del CGE, que com a organisme, el Consell "compleix les seves funcions amb plena independència dels òrgans executius, legislatius i judicial, per mitjà de dictàmens tecnicojudicials que en cap cas no expressen criteris d'oportunitat o de conveniència". 

Per la seva banda, PSC i Ciutadans han celebrat el dictamen i han lamentat que la Mesa ho prengui en consideració. Fonts de Ciutadans han assegurat que aquest dictamen suposa un "xoc institucional entre òrgans estatutàris" i han recordat que això no és "el TC ni la Fiscalia, sinó uns òrgans estatutàris que han nomenat ells, Convergència".