Un cop acabada la missió, comença l'ofensiva. L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha enviat una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, urgint-la a investigar si ha tingut lloc una possible malversació de fons per la visita de la delegació d'eurodiputats a Catalunya per analitzar la immersió lingüística. L'operatiu, orquestrat per la dreta espanyola i capitanejat per la representant del Partit Popular Dolors Montserrat, ha conclòs aquest dimecres al migdia després de tres dies de reunions. En la roda de premsa final, la delegació ha evidenciat el seu biaix polític reproduint diversos dels arguments utilitzats habitualment per l'espanyolisme en oposició al model d'ensenyament català.

Riba ha ofert declaracions als mitjans després de la roda de premsa de la missió, i ha anunciat que demanarà a l'Eurocambra una relació de "tots els costos" que ha comportat l'operatiu. La republicana considera que “estan gastant diners públics per una qüestió sobre la qual no tenim competències”. Per això consideren imprescindible “retre comptes”. L'eurodiputada ha denunciat una “posició totalment esbiaixada” del comitè de peticions i ha recordat que l’Eurocambra “no té competències” en aquesta matèria. Així ho ha recordat també a la mateixa Metsola per carta, argumentant que la missió no té res a veure amb els drets de la Unió. Per això ha instat la presidenta del Parlament Europeu a "prendre accions immediates i contundents" per avaluar la possible malversació en defensa de la transparència, la responsabilitat i la confidencialitat.

"Un aquelarre de la dreta i l'extrema dreta"

Aquesta missió, segons Riba, ha estat utilitzada per Dolors Montserrat per "qüestions polítiques personals i del seu partit", i amb el suport explícit de Vox. “Hem assistit a un aquelarre de la dreta amb l’extrema dreta acompanyat pel que queda de Ciutadans”, ha etzibat l'eurodiputada. La portaveu republicana també s’ha mostrat crítica amb el desenvolupament de la missió, en què “no anaven a valorar la immersió”. En aquest sentit, ha posat com a exemple els dos centres escolars escollits, un d’ells d’educació especial. Riba s’ha mostrat molt poc confiada sobre l’informe que en pugui sortir, també per la manca de competències. “Serà un informe que es quedarà al comitè de peticions”, ha indicat. Aquest document, que no és vinculant, es publicarà en un termini aproximat de tres mesos, segons ha informat la vicepresidenta del Comitè de Peticions, Yana Toom. L'eurodiputada d'Estònia ha comparegut davant els mitjans per resumir l'experiència i s'ha posicionat clarament a favor de les famílies espanyolistes que demanen acabar amb la immersió.