"Venim aquí per demanar l'alliberament dels presos i per fer efectiva la República". Així ho explica l'Abraham que ha vingut des de Cambridge, on viu des de fa quatre anys, per participar en la Diada. Ell és només un del milió de persones, segons la guàrdia Urbana, que aquest 11 de setembre han omplert la Diagonal de Barcelona, en una manifestació festiva i emotiva on s'han barrejat les proclames per la República i les reclamacions per l'alliberament dels presos. 

diada 2018 - carlota camps

Malgrat la repressió i el pessimisme per la situació política que s'ha imposat en els darrers temps dins el moviment independentista, el sobiranisme ha aconseguit tornar a omplir els carrers de Barcelona, per seté any consecutiu, i demostrar que la reivindicació és més viva que mai. Les crides a favor de la independència, però, aquest any s'han barrejat amb les que reclamaven la llibertat dels presos polítics i les estelades han compartit protagonisme amb tot d'elements grocs i cartells pels presos.

En Pere, del barri de Sants, té clar que la situació dels presos polítics és una "injustícia" i, de fet, assegura que ha vingut per demanar-ne el seu alliberament, ja que es considera "neutral" pel que fa la independència. "El tema dels presos és una injustícia i s'ha de corregir", defensa, mentre fa onejar la bandera de la República espanyola i vesteix amb una samarreta a favor de la llibertat dels presos. 

diada 2018 - carlota camps

També la Rosa, d'Altafulla, assegura que ha vingut "bàsicament pels presos" mentre la seva amiga afegeix que han vingut "per la república i pels presos, per les dues coses". "El que ha passat és greu, no ens hem d'aturar, hem de seguir endavant", defensen totes dues, mentre recorden que "el que mana és el poble, no el govern i que això a Espanya no s'ha respectat". 

"El referèndum ja l'hem fet"

Tot i que els presos i exiliats han estat molt presents a la Diada d'aquest any, la República i la independència han estat un clam unànime al llarg de l'avinguda Diagonal. A més, el record de l'1 d'octubre ha estat molt present entre els assistents que reclamaven al Govern que faci efectiva la República. "El referèndum ja l'hem fet, el vam fer l'any passat i hem d'aconseguir que es faci efectiu enlloc d'anar cap al passat", defensa l'Abraham, que també demana als polítics que es deixin d'"ambigüitats" perquè "portem cinc anys així". 

diada 2018 - carlota camps

"Aquest any és molt especial, necessitàvem una dosi de força", assegura la Laura de Tàrrega, que lamenta que l'any passat la gent tenia molta energia perquè veien l'1 d'octubre a tocar i que per això veu essencial que la manifestació d'avui hagi estat massiva un any més. Ella ve cada any a la manifestació de la Diada i, tot i que reconeix que la República "semblava que ja la teníem allà i ara sembla que no", demana als polítics que "empenyin el carro" i que facin efectiva la República. 

diada 2018 - carlota camps

També així ho veu el coordinador de l'ANC d'Anglesola, que assegura que ha vingut a la Diada per "reivindicar el que és nostre. Volem un país per a tothom, lliure i democràtic. Volem ser catalans i prou". També assegura que és molt important que l'independentisme hagi tornat a sortir massivament al carrer tot i la repressió, en aquesta Diada "tan especial" per la situació política que viu Catalunya. 

Suports internacionals

La Diada d'enguany també ha comptat amb alguns suports internacionals destacats, però més enllà de la presència dels famosos com els advocats Ben Emmerson o Aamer Anwar, també n'hi ha hagut d'anònims. És el cas de la Melinda, que és australiana tot i que la seva mare era d'Albacete. Ha vingut a Catalunya a passar uns dies amb uns amics i ha decidit acostar-se a la manifestació per "donar suport al que passa aquí". 

Tot i que aquest 11 de setembre ha decidit vestir-se amb la samarreta de l'ANC, és partidària de la unitat d'Espanya, però demana que els presos siguin alliberats. "És hora que siguin lliures", defensa amb contundència, mentre assegura que la manifestació és "impressionant".