Sense tenir clar encara de quina manera actuarà el govern espanyol en cas que hi hagi ajuntaments catalans que obrin les seves portes el dia de la Constitució, el 6 de desembre, el delegat del l'executiu estatal a Catalunya, Enric Millo, ha insinuat a Els Matins de TV3 que, de la mateixa manera que ja van fer-ho amb el 12 d'octubre, actuaran contra els consistoris que decideixin convertir aquell dia en laborable.

Diferent és, a parer seu, que càrrecs polítics decideixin treballar. Per a ell, l'important és que els funcionaris no treballin. El govern de Mariano Rajoy -llavors encara en funcions- ja va decidir portar als tribunals l'obertura de l'Ajuntament de Badalona i no va trigar res a fer efectiva la resolució judicial que obligava els funcionaris del consistori a fer festa aquell dia.

Millo s'ha lamentat en aquest sentit que "a Catalunya hem entrat en una dinàmica on s'entén que actuar il·legalment està bé" i ha proposat "dialogar per anar a l'arrel dels problemes i trobar solucions sense haver d'actuar il·legalment" perquè, assegura, "tinc la voluntat d'establir una bona relació i diàleg amb ajuntaments i amb la Generalitat".

Bilateralitat i multilateralitat

El nou delegat del govern espanyol a Catalunya té clara la seva missió: "garantir un futur diferent als ciutadans, millorant diferents coses". Precisament per això, la seva tasca més immediata és fer un informe -en el qual ja hi treballa- "sobre el funcionament de l'estructura de l'Estat a Catalunya". 

Però per portar a això a terme, cal assumir, segons ell, que, mentre que "la relació entre Espanya i Catalunya pot ser bilateral, els acords han de ser multilaterals". Per tot plegat, Millo ha volgut deixar clar que "estic aquí per evitar la política de col·lisió per una de les parts dels últims cinc anys", que, a parer seu, ha estat "l'estratègia de la Generalitat des del 2012".

Finançament

Lamentant-se que "en els últims anys hi ha hagut un interès de projectar que l'altra part no vol dialogar", el delegat espanyol a Catalunya ha volgut subratllar que "un model de finançament no pot ser bo per un territori i perjudicial per l'altre" i ha justificat l'actuació del govern de Rajoy assegurant que quan va prendre el relleu al PSOE el 2011 "la prioritat va ser sortir de la crisi i es van deixar per a una segona etapa els temes de relació i finançament".

"El model de finançament ha de ser just, equitatiu, que garanteixi la igualtat de tots els espanyols", ha sentenciat.