El Jutjat d’Instrucció número 3 de Girona ha decidit no admetre a tràmit la querella presentada per tortures i revelació de secrets contra l’agent de la policia espanyola que es va infiltrar en entorns independentistes de Girona i Salt. Segons la denúncia, l’agent va mantenir una relació sentimental amb un activista amb l’objectiu d’obtenir informació. Tot i que la querella es va presentar el novembre de 2023, ha estat rebutjada un any i mig després.
L’advocat Benet Salellas ha anunciat que s’ha presentat un recurs davant l’Audiència de Girona, qualificant la resolució judicial de “vergonyosa i incomprensible”. Ha remarcat que esgotaran totes les vies judicials per tal que els fets siguin investigats. “Aquestes pràctiques són clarament il·legals i moralment inacceptables”, ha afirmat Sílvia Rispau, del Sindicat d’Habitatge. La querella, interposada conjuntament per Òscar Campos, amb qui l’agent infiltrada, que operava sota la identitat falsa de Maria Perelló, va tenir una relació entre el 2020 i el 2022, la CUP, Òmnium Cultural i altres entitats de Girona i Salt, incloïa acusacions de tortura, lesions psíquiques, vulneració de la integritat moral i revelació de secrets.

Una vulneració greu de drets fonamentals
El text de la denúncia assenyalava que la infiltració va suposar una vulneració greu dels drets fonamentals, especialment per l’ús d’una relació íntima com a instrument per obtenir informació. A més, es denunciava que l’agent havia estat present en dues trobades privades entre l’activista i els seus advocats, en el marc de la preparació de la defensa del cas conegut com ‘21 Raons’. Abans de pronunciar-se, el jutjat va sol·licitar un informe al Ministeri Fiscal, que va concloure que els fets denunciats no constituïen cap delicte penal. Finalment, el jutjat s’ha alineat amb aquest criteri i ha optat per no obrir investigació sobre la infiltració.
Salellas denuncia "impunitat"
Benet Salellas ha denunciat la manca d’investigació per part de la justícia i ha criticat durament que es negui a revisar accions presumptament il·legals de funcionaris públics. “La impunitat institucional és perillosa: si no es posa límit a aquest tipus de pràctiques, es normalitzen i s’estenen”, ha advertit. També ha expressat que, malgrat la desconfiança generalitzada envers el sistema judicial espanyol en casos vinculats a l’independentisme, esgotaran totes les opcions legals. Si l’Audiència rebutja el recurs, acudiran al Tribunal Constitucional i, si cal, a instàncies europees.
Des de les entitats afectades, es considera la resolució com un pas previsible, però no per això menys escandalós. “Ens trobem davant una actuació indigna que perpetua la impunitat i la repressió política”, ha dit Sílvia Rispau, en una roda de premsa conjunta amb Òmnium i Alerta Solidària davant dels jutjats de Girona.
Els col·lectius denuncien que l’Estat no actua davant les infiltracions policials conegudes en els darrers anys i exigeixen veritat, justícia i garanties de no repetició. “Cal depurar responsabilitats des del policia infiltrat fins als responsables polítics, començant pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska”, ha conclòs Rispau. Elena Jiménez (Òmnium Cultural) i Martí Majoral (Alerta Solidària) han denunciat la manca de voluntat de l’Estat per obrir escletxes de justícia i han acusat el govern espanyol de criminalitzar sistemàticament l’independentisme. “No ens aturarem fins que s’assumeixin responsabilitats”, han afirmat.