La ministra de Justícia espanyola, Dolores Delgado, ha plantat avui un homenatge de la Generalitat als deportats republicans durant el nazisme perquè el Govern ha recordat els presos polítics empresonats per l'organització del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre.

La ministra, que participa en els actes internacionals de record a les més de 8.000 víctimes espanyoles del nazisme, ha abandonat l'acte quan la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, ha citat els presos polítics en recordar que la placa d'homenatge va ser posada fa dos anys per l'aleshores conseller d'Afers Estrangers de la Generalitat, Raül Romeva.

Ministra justicia Dolores Delgado - Efe

Efe

La ministra ha dipositat pocs minuts després un ram de flors davant una altra placa de record als espanyols que van morir a Mauthausen. "Això és per tots els espanyols", ha dit Delgado, que ha tornat després a la placa de la Generalitat per dipositar un ram de flors.

Delgado critica l'"expressió d'exclusió" de la Generalitat

A més a més, Delgado ha criticat les paraules de la Generalitat assegurant que "qualsevol actuació o expressió d'exclusió xoca frontalment amb els valors que van sorgir d'aquest camp d'extermini, amb els milers d'espanyols que van morir aquí en unes condicions brutals simplement per ser lluitadors i defensors de la democràcia i la llibertat", ha declarat Delgado als periodistes.

Delgado també ha recordat que les víctimes espanyoles del nazisme ho van ser per les seves idees de llibertat i democràcia, uns valors comuns a tots ells més enllà de la seva procedència. "Ha de prevaler que els nostres compatriotes, tots ells, de qualsevol regió, de qualsevol comunitat autònoma, van compartir aquells valors que avui volem homenatjar, dignificar i respectar", ha subratllat.

La placa de Catalunya, inaugurada per Romeva

Fa just dos anys, el conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, ara empresonat, va inaugurar una placa de memòria a l'Holocaust al camp de concentració de Mauthausen, amb la voluntat de que fos un manifest sobre què va significar el nazisme per als catalans i catalanes", i va subratllar "el vincle" entre l'Holocaust i la Guerra Civil, però també va posar de relleu "la globalitat d'aquesta xacra", segons va explicar el mateix Romeva en aquell moment.

romeva mauthausen acn

ACN

De fet, el text de la placa, "Tot el dolor d'un poble", escrit en català, castellà, alemany i hebreu, fa referència "al deure global" de reivindicar la memòria històrica, ja que "només amb una memòria històrica compartida i divulgada" es podrà evitar que "els fantasmes del passat es repeteixin", va explicar Romeva.