El fins ara corresponsal de The New York Times a Espanya, Raphael Minder, ha expressat en una entrevista a El País, la seva decepció per l'increment de l'espanyolisme que hi ha detectat des que s'hi va desplaçar per cobrir el procés independentista. "Vaig arribar a una Espanya sense banderes i ara visc en un barri [de Madrid], Chamberí, on molts passegen un gos amb un collaret amb la bandera d'Espanya. El nacionalisme i les tensions desfermades arran de l'independentisme de Catalunya han estat un canvi notable. Quan vaig arribar hi havia tensions, es clar, però se centraven en com pagar la hipoteca o la destitució del jutge Garzón i la fràgil acceptació del llegat de la Guerra Civil. En aquest sentit Espanya ha canviat", ha afegit.

Minder, que ara serà el corresponsal del Financial Times a Polònia, afirma que el més complicat de la seva corresponsalia amb The New York Times ha estat sens dubte el procés independentista català. "Sí, ha estat el més complicat perquè vaig entrar en aquesta temàtica força ben preparat. Una editorial anglesa m'havia proposat escriure un llibre sobre Catalunya i en tenia un coneixement força profund, havia fet 200 entrevistes per al llibre [ The Struggle for Catalonia: Rebel Politics In Spain]. Però ràpidament em vaig adonar que les emocions que acompanyaven el tema em superaven. Per a algunes persones era gairebé impossible parlar sense perdre el control de les emocions. He patit atacs personals de vegades complicats. I això m'ha dolgut especialment per part de gent amb qui havia tingut molt bon tracte i que de sobte en molestar-se per un article o per alguna cosa que havien escoltat i que ni tan sols havien llegit, ja no volien parlar amb mi, de vegades de manera grollera".

Revifament del procés

 

Segons el periodista, el procés independentista català pot revifar en qualsevol moment, perquè la qüestió "no està resolta". "Crec que hi ha una mica menys d'emocions, però continua sent un tema latent, un foc amb les brases encara molt vives. El tema no està resolt. El foc té menys vivacitat, però es pot reactivar", reconeix.

Minder resumeix que ha viscut a l'Estat espanyol una dècada inusual. "Creia que no m'esperaven gaires notícies, però va esclatar la crisi financera, Espanya assumia la presidència de la UE i la primera cosa que vaig haver de cobrir va ser el rescat a Grècia. A partir d'aquí he viscut una dècada excepcional", assenyala. El corresponsal va ser l'autor de destacades cròniques al voltant del referèndum de l'1-O, el desconcert inicial espanyol, i la posterior intervenció del Govern català.