La qüestió catalana torna a centrar el gruix dels arguments que els candidats a les eleccions del 26-J van llançant per arrossegar més votants cap a casa seva. Un debat de la SER ha reunit els aspirants catalans als propers comicis i els ha dividit en tres grups: les mitges tintes, els que estan a favor del dret a decidir i els que no ho estan.

El primer a parlar ha estat el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha volgut recordar que hi ha catedràtics no independentistes del Tribunal Constitucional que avalen el referèndum perquè el seu "recorregut legal" és "senzill" i ha aprofitat per definir el seu objectiu: "Que convoqui el referèndum directament el nou govern del canvi". 

També ha emplaçat els polítics a "assumir que el problema de Catalunya és un problema de l'Estat espanyol" i els ha volgut deixar clar que no és només una qüestió de "com es volen articular els catalans", sinó també que l'Estat "no hagi reconegut la realitat plurinacional".

Revocar el mandat del 27-S

El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, té les idees clares i així ha volgut reiterar el seu objectiu de "renovar el mandat independentista que té el Govern" i ha retret al PP i Ciutadans que "ens diguin de tot per votar una cosa que no els agrada".

Mentrestant, el candidat de CDC, Francesc Homs, ha anat un pas més enllà i ha demanat que es creï una comissió d'estudi específica de la qüestió catalana. I, això sí, ha deixat clar que "estem oberts a la pregunta, a les dates, els quòrums i els marcs legals" per al referèndum.

Sobre comissions també n’ha parlat la candidata socialista Meritxell Batet, però sense advocar per una que només estigui destinada a parlar sobre el procés català, sinó sobre la reforma de la Constitució, on hi voldria arribar a encabir l'encaix Catalunya-Espanya. 

Batet també ha parlat de referèndum, però aquesta vegada també ho ha fet en un altre sentit. La candidata socialista ha tornat a proposar la celebració d'un referèndum, però un referèndum sobre "un acord que hàgim aconseguit les forces polítiques", és a dir, una pregunta en què la ciutadania "pugui dir sí a un acord de tots".

Aquestes posicions, però, no han agradat gens al candidat de C's per Barcelona Juan Carlos Girauta, i encara menys a la del PP Dolors Montserrat. El primer ha carregat contra tota la resta de partits per "contribuir a crear un caldo de cultiu" i els ha acusat de centrar "sempre" el debat en el procés sobiranista. La segona els ha atribuït la idea que "l'independentisme sempre estigui desprestigiant lleis" i buscant modificar la Constitució "per trencar Espanya".

Pregunta...

La hipotètica pregunta que s'hauria de fer en un suposat referèndum també ha portat cua. Mentre que Domènech ha defensat crear una taula de debat -que no una comissió d'estudi- per veure com s'aplica el dret a decidir i, això sí, ha deixat clar que la pregunta ha de referir-se a totes les possibilitats, Batet ha advocat per una pregunta que digui més o menys així: "Aquest acord que hem aconseguit totes les forces polítiques fent un esforç per aproximar posicions i que dóna per resultat un nou contracte per Catalunya, el vol, sí o no?". I és que, segons ella, un referèndum tal com el plantegen els liles "no reflecteix l'heterogeneïtat de les idees dels catalans".

"Podran votar els que vulguin la independència en el vostre referèndum?", li ha qüestionat llavors Domènech, i tot seguit la candidata socialista li ha respost: "Podran votar els que vulguin un Estat federal en el vostre?".

Com el líder d'En Comú Podem, Homs ha admès estar "oberts a la pregunta, a les dates, els quòrums i els marcs legals". Però tot això és, pel candidat d'ERC, continuar fent "un acte de fe" en l'Estat espanyol i, tot i que s'ha mostrat favorable a "qualsevol formació política que entengui que Espanya és un país de països", s'ha lamentat que "no ho podran fer" i ha afegit que "ja estem farts de demanar permís".

...i dret a perdre

Girauta veu la situació diferent. A parer seu, el procés "ha anat minvant i perdent vots" i ha emplaçat els líders -independentistes i/o a favor del dret a decidir- a dir "clar" que "el separatisme té dret a perdre". El seu repte és un altre: reformar la Constitució "per encaixar els separatistes en una democràcia normal".

En una altra òrbita, la candidata popular s'ha queixat que "durant aquests quatre anys d'independentisme s'hagi evitat parlar d'altres coses que no sigui el procés en exclusiva" i ha carregat contra els altres assistents al debat per "ficar-se en aquest procés mentre dividiu els catalans", mentre que s'ha tirat flors per l'increment de l'ocupació durant l'etapa de govern popular i ha defensat crear-ne més i deixar de banda el procés.

Rufián no s'ha pogut estar de demanar disculpes als oients de la SER per les paraules de Montserrat perquè "el PP ha estat el que més pobresa ha creat". "Em sembla un enorme acte d'hipocresia parlar d'aquesta manera", ha dit.