El ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, ha subratllat en el seu discurs davant de la Assemblea General de l'ONU que "qualsevol desafiament a les regles del joc democràtic constitueix un atac greu contra la convivència en pau i llibertat", al·ludint així a la qüestió catalana.

Dastis no ha esmentat expressament a Catalunya, però sí ha advertit del qual "contraposar una presumpta legitimitat a la legalitat constitucional desemboca inexorablement en la vulneració de drets fonamentals de milions de ciutadans i és incompatible amb la democràcia".

Així, ha proclamat que "Espanya és una societat lliure i oberta", amb drets i llibertats "emparats per l'Estat social i democràtic de Dret que emana de la Constitució", de manera que "el Govern d'Espanya ni pot ni renunciarà a la defensa de l'Estat de Dret i dels valors que l'inspiren: la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític".

Prioritats d'Espanya

"Els poders públics tenen el deure de garantir els drets i llibertats de tots els espanyols", ha reblat. Dastis també ha deixat clar que "amb la mateixa convicció i determinació que defensem l'Espanya constitucional i democràtica" Espanya segueix compromesa amb els valors, propòsits i principis de la Carta de Nacions Unides.

El ministre, que encapçala la delegació espanyola a l'inici d'aquest 72 període de sessions de l'Assemblea, ha fet aquesta defensa de la legalitat a l'inici del seu discurs, després d'agrair a tots els Governs les mostres de solidaritat després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El discurs, en el que ha fet un repàs de les prioritats espanyoles a la sorra internacional, ha començat així amb Catalunya i ha finalitzat amb una crida al Regne Unit perquè, amb el rerefons del Brexit, s'avingui a negociar amb Espanya un acord sobre Gibraltar "que posi fi a un anacronisme totalment extravagant" en unes relacions que són "excel·lents".

L'Espanya generosa

Dastis ha defensat que "Espanya ha fet un plantejament generós" -una oferta de cosobirania- que "conjuga la irrenunciable reivindicació de la sobirania espanyola sobre la colònia amb un estatut que beneficiï als habitants del Penyal de manera que puguin continuar gaudint dels avantatges de la pertinença a la Unió". I ha recordat a Londres que la pròpia ONU ha exhortat ambdós països a negociar.

En el seu repàs de l'escena internacional, ha dit també que "l'imperi de la Llei en l'esfera internacional no pot permetre fallides al principi de sobirania i integritat territorial dels Estats", de manera que "l'annexió de Crimea és una violació de la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna, en clara contravenció del Dret Internacional."

A l'Iraq, on el Kurdistan també planeja un imminent referèndum independentista, ha recordat que Espanya dóna suport "a la reconstrucció del país i la reconciliació entre els seus ciutadans" i rebutja "aventures polítiques que treguin esforços de la prioritat de consolidar un Iraq lliure, democràtic i unit".