Durant les dues setmanes vinents, la CUP tornarà a posar en marxa la seva maquinària assembleària, com ja va fer amb la investidura i els pressupostos. Ara, però, és el torn de la qüestió de confiança que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afrontarà durant el mes de setembre per acabar d’impulsar el procés independentista, o bé, deixar-lo a mitges.

Després que en el darrer consell polític, del 2 de juliol a Cardedeu, s'iniciés el debat, ara els diputats cupaires se n’aniran de tour arreu de Catalunya en els propers dies per reunir-se amb les 13 assemblees territorials de la formació anticapitalista i temptejar així el terreny, i sobretot els ànims, de la militància de base vers aquest debat. Ara bé, inicialment aquesta decisió final estarà en mans com sempre d'un consell polític més el grup d'acció parlamentària. 

L’objectiu dels parlamentaris, que participaran de les territorials en parella, és intentar consensuar una proposta política, amb el màxim consens intern, amb la qual seure i començar a negociar amb el Govern la qüestió de confiança. “No es tracta de donar un xec en blanc”, expliquen fonts de la formació a El Nacional. Així doncs, els cupaires volen tenir clar abans d’iniciar la negociació quines són les seves condicions, bàsicament, “què es reclama a canvi” del seu 'sí' a Puigdemont.

Condicions

Entre els punts que la CUP vol posar sobre la taula per començar a parlar amb el Govern, i que es discutiran en les assemblees, hi ha per exemple les condicions i els tempos del Referèndum Unilateral d’Independència (RUI) que en les darreres setmanes els cupaires han reclamat sí o sí com a imprescindible per posar la cirereta al procés independentista.

“Cal un gest clar de ruptura”, apunten aquestes mateixes fonts. A més del RUI, que agafa força després de l’assemblea nacional d’Esparreguera de la CUP, l’esquerra anticapitalista vol discutir també sobre com acabar de donar impuls al procés constituent i altres “qüestions de país”, com pot ser per exemple la recuperació d’Aigües Ter Llobregat.

Els cupaires comencen a treballar aquest debat en àmbit territorial per tenir al més aviat possible una postura clara i majoritària entre la militància, en part per evitar tornar a dividir-se, i seure llavors a la taula de negociació amb l’Executiu català amb els deures fets i poder tancar amb tranquil·litat els termes del seu suport a la qüestió de confiança. “L’ideal és que es pogués deixar tot enllestit el 31 de juliol”, reconeixen veus de la formació, tot i que asseguren que a hores d’ara encara “no hi ha interlocutor a l’altra banda”.

En aquest sentit, els cupaires volen intentar evitar, un cop més, les negociacions a última hora, com ha succeït en tots els moments clau del projecte independentista, com ara la investidura o no d’Artur Mas o l’esmena a la totalitat als pressupostos. Debats que han tensat i dividit la formació, fins al punt de saltar pels aires la meitat del secretariat nacional (SN), així com agreujar el cansament de la seva militància.