La CUP ha situat aquest dimarts Ramón Tamames al costat del falangisme, el franquisme i el cop d’estat fallit del 23-F de 1981. Ha estat la diputada de la CUP Mireia Vehí qui, durant la seva intervenció en el debat de la moció de censura del candidat de Vox contra Pedro Sánchez, ha manifestat que aquest Ple “pot ser una gesta dels que van guanyar el 1939”. “El seu programa és també el mateix que el del cop d’estat”, ha dit la diputada anticapitalista en referència al 23-F. “Es comptava amb vostè per ser el ministre d’Economia del general Armada”, ha recordat Vehí.

Així doncs, la diputada de la CUP al Congrés ha volgut tornar a posar sobre la taula quin paper hauria pogut tenir el Partit Comunista d’Espanya (PCE) —del qual Tamames n’era dirigent— darrere del cop d’estat fallit de Tejero. Seguint aquest fil, Vehí ha assenyalat que la moció de censura d’aquesta setmana contra Pedro Sánchez pot servir com a “metàfora del paper de l’esquerra parlamentària des de la Transició”. Ha lamentat, en aquest sentit, que el PSOE i Unidas Podemos podran aprofitar aquesta moció de censura per “reduir l’oposició a l’extrema dreta i ubicar-se automàticament a l’esquerra”.

 

Vehí ha fet aquest discurs a primera hora de la tarda d’aquest dimecres, després d’un matí marcat pel debat entre Ramón Tamames i Santiago Abascal contra Pedro Sánchez. El president del govern espanyol ha fet un discurs de gairebé una hora i mitja de durada i, en acabat, ha marxat del Congrés dels Diputats. No ha participat en la sessió de la tarda, en la qual han tingut paraula la resta de grups parlamentaris. Fonts de La Moncloa asseguren que el president del govern espanyol “ja ha dedicat tot el temps que considerava”.

Tamames s’ha queixat molt de la durada de la intervenció del president Pedro Sánchez. Aquestes mateixes fonts del govern espanyol, però, justifiquen que des de la sala de màquines de La Moncloa es prenen “seriosament” un mecanisme parlamentari com la moció de censura, perquè pot representar la substitució d’un president del govern espanyol.

De fet, durant l'hora i vint-i-cinc minuts que ha parlat Pedro Sánchez, el discurs ha tingut l’objectiu de denunciar davant dels diputats presents a l’hemicicle els mals que comportaria una possible coalició de PP i Vox al govern espanyol. L’estratègia del president socialista havia de passar per reconduir la moció de Ramón Tamames cap al PP i reforçar la seva aliança amb Podemos; i així ha estat. Sánchez ha comparat en diverses ocasions la trajectòria del seu govern amb el de Mariano Rajoy, ha disparat dards contra l’actual PP i ha permès que la vicepresidenta Yolanda Díaz sortís en defensa del seu executiu durant el debat.