La CUP ha qüestionat el paper jugat per ERC en els pressupostos de l'Estat perquè, si bé ha aconseguit més infraestructures i inversions per a Catalunya, no hi ha cap resposta a la situació quan hi ha "més presos i exiliats" i quan hi ha una "persecució política" als independentistes. "És com si hagués tornat la Convergència de tota la vida", ha resumit la seva diputada, Mireia Vehí.

En roda de premsa des de la cambra baixa, Vehí ha admès que la tramitació parlamentària ha "millorat" el projecte inicial de Pressupostos del Govern del PSOE i Unidas Podemos. De fet, ha apuntat que els comptes estarien "bé" si la situació del país fos "normal", però no en el marc d'una pandèmia i amb una crisi econòmica en la qual el deute no para de créixer i la desigualtat s'ha instal·lat "com un element característic de l'Estat espanyol".

"Si en una situació d'extrema excepcionalitat per la Covid i la crisi econòmica no hi ha un canvi de model, el que es fa és perpetuar la situació que hi ha, que és catastròfica", ha resumit.

En concret, pel que fa a Catalunya, Vehí ha qüestionat que aquests pressupostos hagin aconseguit "moltes més" infraestructures i inversions i, tanmateix, no hi hagi resposta a la situació política catalana. I això malgrat que tres independentistes més entraran aquesta setmana a la presó, que no se sap si es tombarà el tercer grau dels presos o que està encara per determinar si s'activarà la taula de diàleg entre els governs català i espanyol.

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).

"Hi ha més presos i exiliats"

"Hi ha més presos i exiliats, hi ha persecució política i el 80% de la població catalana vol un referèndum que ningú no posa damunt la taula", ha enumerat la diputada de la CUP per afegir que no es pot fer front a tot això "com si estiguéssim als anys 80" i hagués tornat "la Convergència de tota la vida".

Per tot això, Vehí ha confirmat el seu rebuig als pressupostos no sense abans subratllar a la resta de partits independentistes catalans, en al·lusió velada a Esquerra, que a Madrid s'ha de fer política "de país" i no de partit. "Si a Madrid es ve a fer política de partit i no de país, sempre guanya Madrid", ha advertit.