La legislatura està “esgotada”. Aquest és l’anàlisi que fa la CUP de la política catalana, després de la implosió del Govern d’ERC i Junts per Catalunya i la formació d’un nou executiu monocolor i en minoria parlamentària. Davant d’això, després de reunir el Secretariat Nacional aquesta setmana, els anticapitalistes insisteixen en el que ja demanaven la setmana passada al Parlament de Catalunya: el president Pere Aragonès s’ha de sotmetre a una qüestió de confiança per veure amb quins suports compta, sense entrar a valorar la seva "legitimitat". Aquesta petició se suma a la que ja ha reiterat Junts. En canvi, descarten un escenari d’avançament electoral, perquè creuen que “no modificaria l’escenari polític”. Malgrat tot, s'obren a negociar pressupostos i posaran damunt la taula d'Aragonès un "programa de mínims".

“El trencament del Govern no és més que la constatació definitiva d’aquest final de cicle”, ha analitzat la diputada Eulàlia Reguant, que ha criticat com l’executiu de coalició havia anat avançant “sense una mínima estratègica compartida ni un full de ruta clar”. Els cupaires han tingut retrets per a tothom. Cap a Junts per Catalunya: “La seva capacitat d’arribar a acords amb la resta ha quedat anul·lada per la retòrica i la intransigència dels sectors que han guanyat”. I cap a Esquerra Republicana: “El nou Govern en solitari, dels exconvergents, exsocialistes i excomuns, només intenta amagar la seva incapacitat per arribar a acords parlamentaris”.

Després de situar aquest context, Eulàlia Reguant ha donat per morta la legislatura, tot i que ha admès que un escenari electoral. “no modificaria l’escenari polític”. És per tot això que insisteixen en la qüestió de confiança: “El Govern ha d’explicar quin programa polític té i amb quins suports compten. Ha de retre comptes davant del Parlament”. Mentrestant, ells obriran una ronda de contactes amb entitats de la societat civil i moviments socials per a posar damunt la taula d'Aragonès una alternativa, un "programa de mínims".

 

Oberts a pressupostos, però lluny

Un programa que, segons ha detallat la portaveu Maria Sirvent, no difereix gaire de l'acord d'investidura al qual van arribar amb Esquerra Republicana i que consideren incomplert: aturar els desnonaments, renda bàsica universal, aturar projectes que destrueixen el territori, revertir desprivatitzacions o regular els preus del lloguer o dels aliments bàsics. Unes propostes que, admeten, fins ara han estat “rebutjades sistemàticament per ERC”, com es va veure en el passat debat de política general. En aquest context, els anticapitalistes no s'han tancat a negociar els nous pressupostos de la Generalitat, malgrat que en aquests moments les posicions estan molt allunyades. “Treballarem en una alternativa posant el focus en la gent”, ha conclòs Sirvent.

 

Junts també ho reclama

Junts per Catalunya ja està clarament a l’oposició. No només per la sortida del Govern de la Generalitat, sinó també per les seves preses de posició. Fins al punt que el partit no aclareix què farà amb els pressupostos que ja tenia enllestits el ja exconseller Jaume Giró. Aquest dimarts el seu cap de files al Parlament, Albert Batet, va tornar a reclamar al president Pere Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança "per radicalitat democràtica" i aclarir si té una majoria abans de parlar sobre els nous comptes. “No es pot començar la casa per la teulada”, va insistir en diverses ocasions. Els juntaires no s’estan de criticar el nou executiu, que dimarts va prendre possessió el càrrec: “És el Govern més dèbil de la història de Catalunya i demostra que la seva aposta no és la independència”.