La CUP ha presentat el seu particular Procés Constituent cap a la República Catalana. Un camí que ja han fet arribar a entitats i a les forces polítiques independentistes per tal de buscar-ne el suport i començar a treballar després de Setmana Santa, tot i que ja es troba en una fase inicial. En aquest camí que proposa l’esquerra anticapitalista, hi hauria una primera fase pre-constituent durant els propers 16 mesos. “Ja no anem lents”, ha defensat la cupaire Gabriel Serra. I una segona, que seria la constituent.

Fase pre-constituent

En aquest període que haurà de durar els propers 16 mesos, proposen la creació d’un Fòrum Social Constituent amb representants de la societat civil organitzada, que estaria sota el paraigües del Parlament, ja que, segons planteja la CUP, aquest fòrum hauria de ser deliberatiu, descentralitzat, temàtic i propositiu. En concret, les seves decisions serien vinculants a l’hora de redactar una proposta de Constitució catalana que no "sigui de despatx, sinó de base popular". L’objectiu d’aquesta plataforma, que "s’obrirà a tot el país", és debatre al voltant de set àmbits concrets:

  • Principis i elements constitutius de la República Catalana
  • Drets, deures i garanties
  • Participació ciutadana i organització política
  • Organització territorial
  • Model econòmic
  • Recursos naturals, medi ambient i territori
  • Relacions internacionals i cultura de la pau

D’aquesta plataforma, n’haurien de sortir dues propostes de cada àmbit que es votarien en un referèndum múltiple. D’aquí la necessitat de les institucions com a paraigües per tal de recollir el model de país que en surti del debat i que servirà de base per la carta magna catalana. Aquest referèndum seria el pas previ a la nova fase. 

Fase constituent

Aquesta fase començaria amb unes eleccions constituents que serien autonòmiques, però de caràcter plebiscitari. De fet, la CUP defensa que si guanyen els partits independentistes serà una DUI de facto. “No entrem en el debat del percentatge”, ha dit Mireia Boya, en referència si caldria tenir com a mínim el 50% dels vots. En aquest sentit, defensa que el mandat del 27S és molt clar i  està legitimat per continuar endavant.

D’aquestes eleccions constituents en sortiria una Assamblea Constituent que com a “òrgan sobirà” no estaria sotmès a cap llei anterior ni a cap tribunal. En aquest moment, segons la CUP serà necessària la llei de transitorietat jurídica que ha de començar a redactar-se en les ponències conjuntes del Parlament. Aquesta Assamblea tindrà el mandat de fer una proposta de Constitució que inclogui el mandat ciutadà sortit del referèndum múltiple, com a principis bàsics. Llavors, la proposta de Constitució es sotmetrà a un referèndum ciutadà per tal de ser ratificada. 

Els tempos

"No controlem del tot el calendari". Així ho ha reconegut la cupaire Gabriela Serra pel que fa en concret als 16 mesos de la fase pre-constituent. En aquest sentit, avisa que "el problema és que hi ha factors externs", en referència a la resposta que pot donar l'Estat davant de tot aquest procés. No obstant, defensa que ells treballen amb l'objectiu d'aquests 16 mesos, després "ja veurem", ha remarcat.