L'aposta d'una part de l'independentisme de persistir en l'estratègia de confrontació amb l'Estat topa frontalment amb la via per la qual transita Esquerra Republicana, que va guanyar les eleccions a Catalunya amb la bandera del pragmatisme. La CUP ha decidit sumar-se a l'allau de crítiques contra el pacte d'ERC amb el PSOE que capitaneja des del Govern el president Quim Torra. En un comunicat fet públic aquest matí avisen que "facilitar la governabilitat a l'Estat no aportarà solucions ni per frenar la repressió ni per a l'exercici del dret a l'autodeterminació". 

Els anticapitalistes lamenten que "donar suport a la investidura de Pedro Sánchez és lluny de resoldre el conflicte polític de l’Estat amb Catalunya, ja que no situa el dret a l’autodeterminació, l’amnistia per les persones represaliades i els drets socials com a eixos principals per a la seva resolució". Consideren, a més, que el programa comú que han fet públic el PSOE i Podemos i que dibuixa les línies mestres del futur govern progressista, no ofereix "polítiques socials que estiguin a l'alçada de les necessitats de les classes populars d'arreu de l'Estat". 

És per tot això que els dos diputats de la CUP al Congrés votaran que no a Pedro Sánchez i alerten que "aquest acord contribuirà a donar aire a la repressió, a reforçar la deriva recentralitzadora de l’Estat i a la vulneració sistemàtica de drets, i impedirà avançar cap a l’alliberament nacional, social i de gènere".

La crítica no s'atura aquí. En la mateixa línia, acusen els republicans de sumir l'independentisme en un "risc d’estancament i desmobilització evidents" desplaçant el debat de l'exercici del dret a l'autodeterminació. Els cupaires insisteixen que l'únic camí és el de la desobediència civil "com a motor de canvi col·lectiu".