La CUP ha decidit obrir-se en canal per explorar què està fallant al partit i continuar sent una eina útil per al país i les seves classes populars. Repensar, reflexionar, fer autocrítica. Són les fórmules més repetides al llarg dels últims mesos per part dels seus principals dirigents. Enmig d'aquest procés de reestructuració que va començar passades les eleccions municipals i que s'allargarà ben bé fins a finals d'any, que implica tots els nivells i que abasta tot el territori, torna a irrompre el debat sobre la conveniència o no de presentar candidatura a les noves eleccions espanyoles, les del 10-N.

Segons ha explicat des del Secretariat Nacional Eulàlia Reguant, l'aparell de direcció de la CUP encara no ha rebut la petició formal per encetar aquesta discussió. Amb tot, reconeix que quan al març van optar per no presentar-se als comicis del 28-A, que han acabat sent inútils perquè no s'ha pogut formar govern a Espanya, tot i que la majoria va preferir que no, "molta part de la militància era partidària de presentar-s'hi". De fet, malgrat la decisió que va adoptar el partit, un sector de la CUP se'n va desmarcar. Amb el Partit Pirata i Som Alternativa, Poble Lliure va construir una llista liderada per Albano Dante Fachin que es va quedar molt a prop d'obtenir representació al Congrés, amb 110.000 vots.

"Ara bé, si la militància de la CUP hi vol participar, hi haurà el debat pertinent", avança Reguant. Això vol dir que tocarà tornar a sotmetre-ho a votació dels membres. Segons fonts de Poble Lliure, la intenció continua sent la mateixa, per això la idea és tornar repetir el mateix procés de la primavera passada i comprovar si aquesta vegada la majoria canvia d'opinió. Ara bé, si la CUP torna a descartar ser-hi, es tornaria a explorar l'aliança amb el Front Republicà.

En qualsevol cas, el que sí que tenen clar els anticapitalistes és que els fets han acabat demostrant que les estratègies tant de Podem com d'ERC han resultat fallides, perquè només han servit "per legitimar aquesta falsa centralitat del partit socialista, que de progressista no en té res i que representa el règim en tota la seva magnitud". Per això argumenten que "no es pot compartir ni la política de Podem d'arribar a un acord a qualsevol preu ni la d'ERC de 'que ve la dreta'".

Colau "ofega una mica més cada dia"

Aquestes han estat les paraules de Reguant durant la roda de premsa de presentació del procés de reflexió interna que, en el marc de la reestructuració general del partit, també inicia la CUP a Barcelona i que han batejat com a "procés vector". Fruit dels mals resultats de les municipals del maig, que van deixar-los fora de l'Ajuntament de Barcelona, ara han decidit arremangar-se per "recollir les crítiques".

L'objectiu últim és "redefinir la nostra eina perquè sigui útil per a les classes populars d’aquesta ciutat", ha explicat l'exregidora Maria Rovira. Per això, durant el mes d'octubre se celebraran assemblees obertes als barris de la ciutat enriquides amb participació dels moviments socials.

Els cupaires acusen l'alcaldessa Colau d'haver perdut l'ànima activista, d'estar encapçalant un govern que "ofega una mica més cada dia", tant en matèria de desigualtats socials com pel que fa a la seguretat o l'emergència per contaminació. En aquest sentit l'excandidat Jordi Magrinyà ha criticat que es continuï sense "tocar el turisme ni els creuers", com també la decisió de crear noves places d'agents de la Guàrdia Urbana. Sobre seguretat, la CUP, que ha batejat Albert Batlle com el xèrif, retreu als comuns que deixin mans lliures al PSC per actuar en aquest àmbit.