El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha reclamat al Govern que adopti les "mesures necessàries" per respectar l'obligatorietat del 25% d'educació en castellà com estableix el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Recentment, l'alt tribunal ha obligat a modificar els projectes lingüístics de dues escoles públiques, una de Barcelona i una d'Abrera, per incorporar-hi un 25% de castellà.

"No hi ha res més polític, ideològic i identitari que exigir a una societat bilingüe que tingui un sistema educatiu monolingüe", ha afirmat Martín Blanco a través d'un comunicat. A més, ha qualificat "d'escandalós" que des del Departament d'Ensenyament es "qüestionin" resolucions judicials.

Ciutadans ha assegurat que sol·licitarà informació i documentació dels actes i les resolucions administratives adoptades per la Generalitat "per donar compliment al seu deure d'impartir l'ensenyament en les dues llengües vehiculars".

El castellà, "fora del sistema"

Martín Blanco considera "innegociable" el dret de tots els pares catalans al fet que els seus fills rebin classes en les dues llengües vehiculars de Catalunya. "En contra del que alguns sostenen, llengua vehicular vol dir llengua d'ensenyament i això suposa impartir no només les assignatures de llengua i literatura espanyola sinó també altres assignatures no lingüístiques", ha argumentat.

A més, el diputat liberal ha remarcat que a Catalunya fa molts anys que no es respecta aquest dret dels pares i ha criticat que tant els successius governs nacionalistes com el PSC "hagin deixat la docència en castellà fora del sistema educatiu".

D'altra banda, el portaveu liberal ha qualificat "d'escandalós" el comunicat emès pel departament d’Educació "qüestionant les resolucions judicials, menyspreant la separació de poders i el principi de legalitat" i encoratjant la desobediència d'aquestes sentències. "És una vergonya que des del Govern de la Generalitat s'intenti desautoritzar els jutges i es decideixi no atendre el que dicten els jutges perquè és un precedent absolutament perjudicial per a un estat democràtic. Si tothom fes el mateix això seria la jungla", ha lamentat.

Educació defensa les competències educatives de la Generalitat

Des del departament recorden que "correspon a la Generalitat la competència sobre el tractament de les llengües i la immersió lingüística a l'escola". "Així ho estableix la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) en el Títol II, que va estar validat constitucionalment", asseguren.

Afegeixen que la nova llei d’educació estatal, la LOMLOE, popularment coneguda com a llei Celaá "ho ratifica i, per tant, estableix que correspon a la Generalitat les decisions en matèria lingüística". En aquest sentit, dubten que els jutges del TSJC "vagin molt més enllà de les funcions legislatives que els són atribuïdes i que entrin en un debat que és 100% pedagògic i educatiu".

Imatge principal: Nacho Martin Blanco / ACN