La crisi diplomàtica entre Espanya i Flandes per Catalunya ha irromput aquesta tarda al Parlament flamenc, amb un posicionament rotund contra l'existència de presos polítics a l'estat espanyol. Diversos dels oradors que han pres la paraula s'han posat fins i tot el llaç groc, en solidaritat amb els presos polítics i exiliats catalans. El Parlament flamenc ha defensat la "llibertat d'expressió" del seu president, Jan Peumans, i ha titllat de "desproporcionada" la decisió del ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, de retirar l'acreditació diplomàtica al delegat flamenc.

Durant el debat a la cambra, el ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha donat explicacions als diputats sobre el "greu incident diplomàtic" amb Espanya. "En aquest Parlament hi ha unanimitat, a la dreta i a l'esquerra, a dir que la decisió d'Espanya és desproporcionada", ha explicat Bourgeois en declaracions a la premsa després del debat. "El Parlament m'ha demanat que recordi que hi ha llibertat d'expressió en aquest país, també per al president del parlament", ha afegit.

Bourgeois ha recordat a Espanya que "Bèlgica és un estat federal on Flandes també té estatus diplomàtic" i ha confiat que es pugui resoldre la crisi actual amb "diàleg". 

foto 3409648 (1)

 El ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, després de la sessió parlamentària​

El posicionament dels grups parlamentaris ha estat rotund. El diputat de N-VA Jan van Esbroek, representant del grup majoritari, ha acusat Espanya durant la seva intervenció de vulnerar la llibertat d'expressió. "El que està passant a Espanya té molt poc a veure amb l'estat de dret. Està restringint la llibertat d'expressió i això em preocupa", ha indicat, en al·lusió a les crítiques espanyoles al president de la cambra.

En termes semblants s'ha expressat el representant d'Open Vla Rik Daems (liberal), que ha titllat d'"inacceptable" la posició espanyola. "És inacceptable negar l'estatus diplomàtic del representant del govern flamenc a Madrid perquè un diputat dona la seva opinió" [de Catalunya], ha assenyalat. 

Per la seva banda, el parlamentari democristià Ward Kennes ha demanat obertament l'alliberament dels presos polítics i ha criticat la repressió policial del referèndum de l'1-O. "El nostre grup condemna la violència excessiva que van utilitzar les autoritats espanyoles contra els ciutadans catalans. Els polítics electes han de ser al Parlament i no a la presó", ha afegit.