Les crítiques a la dura sentència del Tribunal Suprem contra els governants i activistes catalans no para de créixer. Si aquest migdia ha aparegut l'editorial del diari Le Monde criticant la contundència de les penes i fins i tot l'ús polític del procediment judicial, Le Figaro ha emès després un debat sobre si realment "calia empresonar" els independentistes. Són els dos diaris francesos més importants.

En un text titulat Catalunya: sortir de l'impàs, Le Monde qüestiona que els tribunals siguin la base per actuar contra l'independentisme. "Aquesta crisi política mai no hauria d'haver acabat als tribunals. La incapacitat del precedent govern espanyol de canalitzar les aspiracions dels dirigents nacionalistes catalans i de trobar una entesa, d'una banda, i la inflexibilitat i la sortida endavant amb la desobediència i la il·legalitat dels dirigents independentistes, de l'altra, han dut a un impàs. Aquestes penes signifiquen doncs, abans que res, el fracàs de la política", ha assenyalat.

Le Monde insisteix que la gravetat de les condemnes "han provocat la indignació i la ràbia" a Catalunya. "Lluny d'aportar solucions a la qüestió catalana, només fan que reforçar la desconfiança a Madrid i serveixen de pretext als radicals", afegeix, en al·lusió als incidents.

Le Monde

El diari no entén per què el Tribunal Suprem ha imposat penes tan dures als presos polítics, quan després usa la tesi que no tenien possibilitats de fer una independència efectiva. També es mostra sorprès pels 9 anys de presó a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, "que hauria de plantejar interrogants a Espanya", donat que cap dels dos tenia "mandat polític" governamental.

Le Monde adverteix que aquest precedent podria significar "jurisprudència de cara a una restricció del dret de reunió, de manifestació i de llibertat d'expressió" a Espanya. 

El diari també es mostra preocupat perquè els partits espanyols poden aprofitar "la ràbia provocada per la sentència" per aconseguir rèdits electorals de cara als comicis del 10-N, cosa que empitjoraria la situació.

Le Figaro s'ha interrogat en canvi sobre si els dirigents polítics catalans s'havien d'haver anat a parar a la presó, amb 4 tertulians. Algun d'ells han afirmat que el que van fer va ser una irregularitat política, altres han recordat que el Tribunal Suprem "és el garant de la unitat d'Espanya". Una tercera ha advertit del risc de fer "màrtirs independentistes". La conclusió era que s'ha anat massa lluny.

Els espectadors han votat que no s'havia d'haver empresonat els dirigents catalans.