L'enginyer aeroespacial i emprenedor Ofer Nidam ha desenvolupat una aplicació que combat la negació de l'Holocaust a les xarxes socials, utilitzant la intel·ligència artificial. "Actualment, les xarxes socials difonen centenars de publicacions al dia amb diferents nivells d'antisemitisme i negació de l'Holocaust o minimització d'aquest", ha explicat el promotor d'aquest projecte que s'ha anomenat SAVEE. Segons aquest enginyer, es calcula que aquestes publicacions falsejant la història arriben a uns 7 milions de persones al dia i gairebé el 80% romanen al núvol per sempre.

En aquest context, aquesta nova eina, que està en les primeres etapes de desenvolupament, ajuda els usuaris a formular respostes basades en una informació fiable, basada en la tecnologia d'intel·ligència artificial ChatGPT, quan s'enfronten a dades falses sobre l'Holocaust, segons Europa Press. En concret, SAVEE analitza el contingut del post i després formula una resposta a l'afirmació presentada, basant-se únicament en fonts d'informació predefinides per a l'eina, com ara el lloc web del Museu de l'Holocaust Yad Vashem, per exemple. "El nostre objectiu no és convèncer les persones que pugen aquest tipus de contingut sinó arribar a les persones que hi queden exposades. Una resposta positiva que intenta acostar-se i assenyalar l'error fa que les persones diguin "espera, pot ser que estigui equivocat, ho comprovaré", ha comentat Nidam.

L'objectiu de l'aplicació és generar un efecte multiplicador. "Una extensió que pugui trobar les fonts d'informació, formular la resposta per a ells i fer una demostració in situ perquè puguin copiar i enganxar la resposta guanyadora a les xarxes socials. L'avantatge del bot que desenvolupem és que és molt automàtic, no hi ha necessitat de fer res més que etiquetar-ho", explica el seu inventor. Ara com ara, l'eina funciona a Twitter, i esperen operar aviat a qualsevol xarxa social.

El projecte va néixer fa un mes, en el marc del hackathon Crida per a les generacions futures, una competició empresarial centrada en iniciatives per millorar la vida dels supervivents de l'Holocaust, en l'educació i el record.

L'Holocaust o Shoah van ser una sèrie d'actes de genocidi i persecucions antisemites planificades i organitzades contra el poble jueu a partir de l'ascens dels nazis al poder a Alemanya a principis del 1933 i durant la Segona Guerra Mundial, fins a la rendició de l'Alemanya nazi el maig del 1945. Aquests crims es consideren el genocidi més gran de la història de la humanitat. El propòsit dels nazis va ser inicialment perjudicar l'estatus dels jueus i la confiscació de béns i de drets, i més tard, en plena guerra, va passar a ser l'extermini sistemàtic de tots els membres del poble jueu, la denominada "solució final a la qüestió jueva". El nombre de jueus assassinats durant l'Holocaust i com a conseqüència directa d'aquest, s'estima en sis milions de persones. 

 Els nazis també van assassinar milions de no-jueus durant la Segona Guerra Mundial, entre ells gitanos, homosexuals, discapacitats mentals, així com ciutadans polonesos i presoners de guerra de la Unió Soviètica, però el terme Shoah o Holocaust es refereix únicament a l'extermini massiu de jueus.