El Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha afirmat que "el pitjor" de la pandèmia de la Covid-19 "està per arribar i no és alarmisme", encara que ha rebutjat que es vagi a produir un "col·lapse hospitalari" a Euskadi. A més, ha considerat que la corba de la pandèmia del coronavirus pot començar a baixar el mes d'abril.

En una entrevista concedida a ETB, Urkullu ha assenyalat que està "preocupat, com tota la ciutadania basca", pel virus, i també per treballar "el que millor puguem per fer front a aquesta pandèmia", amb unes mesures que estan posant en marxa per contenir-la.

"Som tots els dies, tots els minuts del dia dedicats a aquesta qüestió tots els departaments del Govern i, particularment, des dels de Salut i Seguretat, que amb el de Governança Pública, hem format la base del Consell Assessor de Pla de Protecció Civil-LABI", ha afegit.

El president del Govern Basc ha apuntat que porta diversos dies dient que "el pitjor està per arribar i no és alarmisme". "Nosaltres hem adoptat mesurades ja dies enrere i se'ns criticava per un suposat alarmisme", ha recordat.

Iñigo Urkullu ha asseverat que el seu Executiu vol ser "transparent i veraç" amb la informació que ofereix, "i fer veure a la societat basca que és encara per arribar una situació pitjor que la que fins ara estem suportant i fent front".

Després d'apuntar que "és molt difícil predir" quan pot declinar la pandèmia, ha rebutjat fer "conjectures sobre dates". En tot cas, creu que la corba pot "començar a baixar el mes d'abril", però ha apuntat que, perquè això passi, "l'important és que es compleixi amb les recomanacions i consells basats en els experts". "Complir les recomanacions és guanyar", ha subratllat.

Ampliació de la capacitat hospitalària

El Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha rebutjat que hi pugui haver "un col·lapse" als hospitals bascos i ha apuntat que el Govern Basc estudia dedicar cinc plantes de consultes externes de Txagorritxu a atenció hospitalària per a afectats per la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, ha assegurat que, en aquest moment, estan en la tasca d'ampliar la capacitat hospitalària. "Estem en una reordenació de tots els hospitals, els centres sanitaris de referència, i també en la col·laboració públic-privada, perquè estem en comunicació i disposant també de les clíniques privades o concertades", ha afegit.

A més, s'ha identificat, com a mínim, un recurs per territori per ampliar la capacitat hospitalària. A Biscaia, la BBK ha ofert les seves instal·lacions a Sukarrieta i a Guipúscoa s'analitza la possibilitat d'utilitzar la Clínica Quirón, que està tancada. A Àlaba també hi hauria altres infraestructures per utilitzar.

"Crec que tenim capacitat en aquests moments amb la reorganització interna a què estem procedint en totes les infraestructures de la xarxa pública del sistema d'Osakidetza", ha indicat, per subratllar que tampoc no descarten habilitar hotels.

"Estem amb la possibilitat d'atendre tots els casos que se'ns presentin. Creiem que estem en disposició d'assegurar que hi haurà una cobertura d'hospitals per a la ciutadania", ha remarcat.

Material sanitari

Urkullu ha afirmat que la seva preocupació va en un doble sentit: el material i el personal sanitari. "És la doble preocupació que nosaltres tenim en aquest moment, i és una preocupació comuna en tot l'Estat", ha afegit.

El Lehendakari ha assenyalat que el 7 de març va parlar amb el ministre de sanitat, Salvador Illa, i amb el president Pedro Sánchez, que li van sol·licitar que posés a disposició d'altres comunitats autònomes que ho necessitaven el material sanitari que tingués. "Així ho vam fer perquè això va de solidaritat, de col·laboració i en aquest propòsit estem", ha destacat.

El cap de l'Executiu basc ha afirmat que han comprat material, com, per exemple, 400.000 màscares. "Esperem rebre també un milió més i estem fabricant el nostre propi material", ha indicat.

Eleccions

Quant a la data de les pròximes eleccions basques, suspeses per l'epimedia, Iñigo Urkullu ha assegurat que seria "una magnífica notícia" que es poguessin convocar, de nou, per abans de l'estiu "perquè suposaria que s'ha aixecat l'estat d'emergència i que ens hem posat en marxa".

"Que es pogués fer abans de l'estiu seria un indicador que s'ha superat aquesta afecció del coronavirus. Però jo no estic pensant en les eleccions, sincerament. El meu cap no està en les eleccions, està en altres preocupacions, com el coronavirus", ha reiterat.