Ja són 156 els països que mantenen mesures de prohibició o restricció a l'entrada de ciutadans espanyols o viatgers procedents d'Espanya. Ara mateix és més senzill anomenar els que encara no posen cap condició: bàsicament els del grup de Schengen, a la UE; Mèxic i Brasil, a Amèrica, i alguns estats centreafricans.

Fins a 127 països han establert alguna mena de prohibició a l'entrada de persones provinents d'Espanya o n'han suspés les comunicacions aèries i marítimes. Entre altres Dinamarca, Argentina, Israel, Austràlia o el Marroc. El Japó fins i tot prohibeix expressament l'entrada als no japonesos que hagin estat a Madrid, La Rioja, País Basc i Navarra algun dels 14 dies anteriors al viatge.

Altres 25 estats imposen alguna mena de quarantena obligatòria als viatgers procedents d'Espanya. Són tots països d'Àsia i Àfrica. Quatre països més imposen altres mesures: Alemanya, Corea del Sud, Itàlia i el Turkmenistan.

El Ministeri d'Afers Exteriors promou el retorn dels viatgers espanyols arreu del món. Els passats dies 20 i 21, per exemple, va repatriar als últims 12 turistes de Sudan. El dia 23, va facilitar el retorn d'una dotzena d'espanyols des de Kiev. Entre altres.

Suècia: torneu ara mateix

Algunes legacions han avisat als espanyols no residents que tornin cap a Espanya com més aviat millor. És el cas de Suècia, on l'ambaixada alerta als residents no estables que "aprofitin que encara hi ha vols comercials, en previsió que puguin quedar desemparats si la situació canvia". És a dir, atrapats a Suècia.

Aquest cas pot ser indicatiu del que pot passar amb altres països de la Unió Europea. Les ministres d'exteriors d'ambdós països van parlar telefònicament el passat dia 19 sobre aquests extrems.

Alguns ciutadans suecs amb relacions a Espanya i alguns espanyols no residents s'han alertat, en entendre l'avís com una previsió que la situació sanitària provoqui cancel·lacions de vols en el futur immediat. De fet, Norwegian i Vueling han cancel·lat uns quants vols a Barcelona aquest mes i el que ve.

Aquest mateix dimecres, l'ambaixada ha advertit María José, una mallorquina a mig Erasmus sense residència permanent: "Cal que contempleu tots els escenaris, inclosa la possibilitat que en acabat el curs no hi hagi vols per tornar a Espanya i us hagueu de quedar aquí un temps llarg".

L'estudiant, des de Örebro, a 200 kilòmetres a l'oest d'Estocolm, insisteix: "Cas que no hi hagi vols al juny, ¿tindria la possibilitat de tornar al meu país? O recomaneu tornar el més aviat possible?" L'ambaixada és contundent: "La recomanació és tornar ara que hi ha vols. Si al juny acabeu el curs i no hi ha vols, t'hauràs de quedar a Suècia fins que es normalitzi la situació, esmerçant la corresponent despesa econòmica".

Leif Carnby, un ciutadà suec amb fills de nacionalitat espanyola residents a Barcelona, pregunta a l'ambaixada "quins vols comercials hi ha ara mateix. A mi ja m'han cancel·lat els que tenia reservats per aquesta setmana i els d'abril tant Norwegian com Vueling". Carnby espera que no anul·lin els de maig. "Potser hi ha algun vol a Madrid o a Málaga… No ho sé. N'hi ha a Lufthansa via Munic o Frankfurt", afegeix a El Nacional.

L'ambaixada recomana a una altre estudiant, Paloma CG, del Pallars, que torni ara mateix, "en previsió que, arribat el moment, resulti més difícil o impossible per manca de vols. Ningú pot anticipar la situació al juny. Si pots seguir les classes en línia [aquí], també pots fer-ho des d'Espanya!!!".

A Marta Balsa i la seva companya, que fan un màster a Göteborg, l'ambaixada els parla de "contemplar l'escenari que, en acabat el curs, us hagueu de quedar aquí un temps". I segueix: "aquest curs no serà com els altres". La inquietud d'alguns estudiants de cursos llargs és que, si marxen ara, potser no poden tornar el següent semestre

Els que poden, se'n tornen. La María José parla d'un compatriota que se'n torna diumenge que ve i "dues companyes, que se'n van tornar la setmana passada i una altra ahir". Ella i una companya també ho han decidit: "Provaré de tornar tan aviat com pugui perquè no sé com anirà a Suècia i estic en la incertesa".