D'aquí a deu dies ha de començar la campanya electoral de les eleccions del País Basc i Galícia, previstes pel 5 d'abril. Amb el coronavirus en el seu punt de màxima efervescència, fonts governamentals consultades per aquest diari asseguren que treballen amb la idea que no calgui anul·lar la convocatòria, però reconeixen que no hi ha la certesa absoluta de què pot acabar passant d'aquí a tres setmanes. És a dir, que s'hauran d'anar prenent decisions en funció de com evolucioni la situació. Els partits ja han començat a replantejar alguns dels seus actes. 

Euskadi, concretament Vitòria, és juntament amb Madrid la comunitat autònoma més perjudicada, amb gairebé 200 infectats. Els experts afirmen que el pic de la malaltia arribarà el dia 3 d'abril, tot just dos dies abans dels comicis. No fa ni 24h que el ministeri de Sanitat i el govern basc han convingut adoptar tot un seguit de mesures excepcionals obligatòries com a mínim durant els propers 15 dies. Això vol dir que seguiran actives quan ja hagi arrencat la campanya, el proper 20 de març. Queden prohibits tots els esdeveniments en espais tancats que reuneixin més de 1.000 persones, no hi haurà classes a cap dels nivells a Vitòria i Labastida i es recomana el teletreball i torns de feina esglaonats per evitar una alta concentració de persones entrant i sortint de treballar a la mateixa hora. Això afegit a la recomanació generalitzada per a tots els espanyols de no viatjar si no és imprescindible. 

​És evident que amb aquest panorama, difícilment es poden celebrar actes electorals amb normalitat. Si bé el portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, manté que "ara per ara no està sobre la taula" ajornar les eleccions perquè "seria absolutament precipitat", ha afegit que s'hauran "d'ajustar a les recomanacions del Departament de Salut per a tots els actes públics" per evitar al màxim la transmissió i propagació del virus. Els actes electorals no són diferents de qualsevol altre tipologia d'actes públics, recorden des de la lehendakaritza, que apunta també que prendre una decisió d'aquestes característiques no correspondria exclusivament al govern basc. De fet, aquest dimecres hi haurà una reunió de la Junta Electoral del País Basc durant la qual s'estudiarà la situació. 

Davant l'excepcionalitat d'un problema de salut pública que va in crescendo, el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, ha demanat al govern que convoqui una taula de partits per analitzar quines mesures cal prendre, tenint present que "tot apunta que la situació anirà a pitjor". "És evident que si els partits de futbol i altres esdeveniments ja s'estan suspenent, potser caldria prendre decisions", ha subratllat Otegi, que ha insistit que cal posar "la responsabilitat per damunt de qualsevol cosa" i que ara "no és moment de competir sinó d'actuar". De fet, l'esquerra aberzale ja ha començat a replantejar els actes que tenia previstos, per evitar riscos. "Serà una campanya com a mínim molt sui generis", ha sentenciat. 

Qui anirà a les meses? I a votar?

A Galícia, on l'eclosió dels contagis és molt menor, amb poc més d'una vintena, s'expressen també amb cautela. "En aquest moment al món ningú té la previsió de què pot passar d'aquí a dues setmanes, per tant hem d'adaptar-nos i anar veient l'evolució", afirmava fa unes hores el conseller de Salut, Jesús Vázquez Almuiña. 

La preocupació va més enllà de la campanya en si i es concentra en el dia de les eleccions. Com es pot obligar un ciutadà a ser en una mesa d'un col·legi electoral durant 12 hores seguides en recinte tancat? Si el govern ha demanat a la gent gran i els col·lectius de risc que es quedin a casa per precaució, se'ls demanarà que surtin a votar aquell dia? Com afectarà la contenció a la participació? Es prescindeix del vot de la tercera edat? A l'espera de com evolucionen els propers dies, sembla clar que el 5 d'abril no s'haurà assolit encara un context de normalitat absoluta, que són les condicions amb què òptimament caldria celebrar unes eleccions. 

Feijóo planteja ajornar les eleccions

Per la seva part, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que no descarta arribar a demanar al govern espanyol i a la Junta Electoral un ajornament de les eleccions, previstes per al 5 d'abril, si s'observa que "pot estar en risc la salut pública i el dret a sufragi dels gallecs".

Davant la proximitat de la campanya electoral, i després de recomanar que no se celebrin actes amb més de 1.000 participants per intentar aturar el contagi, el president gallec ha instat a "analitzar els riscos", tot i que la taxa de contagis a Galícia continua sent baixa.